V srpnu bylo na silnicích nejméně mrtvých za posledních pět let

Praha - Letošní srpnové dopravní nehody si podle předběžné policejní statistiky vyžádaly 74 mrtvých. Je to nejméně obětí v srpnu na českých silnicích za posledních pět let. Také letošní prázdniny patří k těm, kdy zahynulo při dopravních kolizích nejméně lidí za posledních 19 let. Druhý prázdninový měsíc v posledních pěti letech umíralo při dopravních nehodách více než sto lidí, výjimkou je podle policejní statistiky rok 2006, kdy začal platit bodový systém. Tehdy evidovala policie 79 obětí kolizí. Loni jich například bylo 106 a předloni 102.

Také letošní prázdniny jezdili řidiči bezpečněji. Podle předběžné statistiky zahynulo letos při nehodách 150 lidí, což je o dva méně než v roce 2006. V ostatních deseti letech počet obětí neklesl nikdy pod dvě stě.

Mezi nejčernější dny na českých silnicích se zařadilo pondělí 31.srpna, kdy policie eviduje za tento den sedm obětí nehod. Mezi nejčastější příčiny srpnových nehod patří nesprávný způsob jízdy. Podle dřívějšího vyjádření policie způsobují takovéto havárie nejčastěji řidiči, kteří nevěnují dostatečnou pozornost řízení a situaci před sebou. Za další nehody mohli řidiči, kteří nedali přednost v jízdě nebo jeli nepřiměřenou rychlostí.

Televizní spot Nemyslíš - zaplatíš! (zdroj: ČT24)

Stále vysoké počty mrtvých chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš. V novém televizním spotu této kampaně se autoři zaměřili na chování agresivních řidičů na silnících a konkrétně pak na nebezpečné předjíždění a zběsilou jízdu. Do konce roku 2010 by počet obětí podle záměru ministerstva neměl přesáhnout 650 lidí ročně. V loňském roce klesl počet mrtvých pod tisícovou hranici na 992.