Podle Klause jde balíček na snížení rozpočtového schodku správným směrem

Praha – Prezident Václav Klaus pochválil vládní balíček, který má snížit schodek státního rozpočtu. „Směr tohoto balíčku je určitě správný,“ řekl prezident. Politické strany podle něj před volbami myslí především na to, aby vyhověly svým voličům, což je v době ekonomické krize nešťastná kombinace. Úřednická vláda premiéra Jana Fischera v pondělí oznámila, že ještě do říjnových voleb předloží Poslanecké sněmovně soubor návrhů, které mají zajistit nižší schodek státního rozpočtu. Pokud návrhy připravené ministrem financí Eduardem Janotou poslanci neschválí, vláda ke 30. září navrhne rozpočet s rekordním schodkem 230 miliard korun.

Legislativní změny, o kterých by rozhodoval ještě nynější parlament, odmítli lídři ČSSD a ODS Jiří Paroubek i Mirek Topolánek. ČSSD trvá na tom, že bude případně o jednotlivých návrzích hlasovat jen po částech. ODS se obává právě toho, že socialisté a komunisté v současném parlamentu naloží s balíčkem nezodpovědně, a situaci tak ještě zhorší. Změny zákonů i nový rozpočet by proto podle předsedy ODS Mirka Topolánka měla navrhnout až vláda vzešlá z říjnových voleb.

V době krize se prý šetření nevyhne ani učitelům

Klaus dnes zavítal do pražské základní školy Gutova, aby přivítal prvňáčky. Vyjádřil se proto i k plánovaným škrtům v rozpočtu mnisterstva školství. Učitelská profese je podle něj velmi cenná a je třeba zajistit, aby ve školách byli lidé, kteří jsou pro toto povolání vhodní. Na druhé straně ale Klaus učitelům vzkázal, podobně jako dříve vědcům, že nemají výjimečné postavení a v době ekonomické krize se šetření nevyhne ani jim. „Považuji za hloupé či nerozumné, když ta či ona skupina či profese nyní začne tvrdit, že jenom oni jsou ti nepostradatelní a jenom jim se škrtnout nesmí. Bohužel musí se škrtnout všem,“ řekl. Podle školských odborů by mohl učitelům klesnout plat až o 1500 korun, pokud budou škrty v rozpočtu ministerstva školství tak velké, jak se čeká. Chystané úspory ve školství považuje za příliš vysoké i šéfka resortu Miroslava Kopicová.

Prezident se také dnes podobně jako v minulosti postavil jednoznačně na stranu odpůrců státních maturit. „Státní maturity považuji za zbytečný výmysl úředníků ministerstva školství a plně bych důvěřoval každému řediteli a učitelskému sboru, že ty maturity zvládnou podle svého. Je to prostě schválnost, úřednicko-byrokratická schválnost,“ prohlásil Klaus. Jednotnou státní maturitu připravuje ministerstvo školství už několik let. Ani na začátku letošního školního roku ale není jasné, zda již v něm žáky tato zkouška čeká. Pro další odklad státních maturit se totiž vyslovují poslanci ODS i ČSSD.

Studenti ve třídě
Zdroj: ČT24