Česko-americké vztahy: Manželství po dvaceti letech

Praha – V Černínském paláci se dnes setkalo pět posledních českých velvyslanců se svými americkými protějšky. V rámci sympózia o česko-amerických vztazích s názvem Lev a orel se desítka diplomatů zabývala hodnocením minulých i současných kroků ve spolupráci obou států. Společně se zaměřili především na hledání cest, jak úzké vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi pro budoucnost zachovat a dále posílit.

„Přirozený zájem Američanů o nás roste. Já jsem to ve svém dnešním vystoupení nicméně přirovnal k manželství po dvaceti letech, kdy už prvotní vášeň trochu vyprchá, ale místo ní musí nastoupit vzájemný respekt a trpělivost,“ uvedl v Interview ČT24 Petr Kolář, který je v současnosti velvyslancem v Rusku.

William Luers, velvyslanec USA v ČSSR (1983 - 86) vzpomíná na setkání s prezidentem Husákem:

"Když jsem vkročil do jeho pracovny a sedl jsem si, on krátce poté řekl: 'Dorazil jste pane velvyslanče v historicky nejhorším období československo-amerických vztahů.' Bál se, že začne 3. světová válka. My jsme tehdy rozmístili střely Pershing v západním Německu a Sověti provedli invazi v Afghánistánu. Mluvilo se o Reaganově říši zla. 

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pozval na setkání všechny velvyslance ČR a USA, kteří se na vzájemných vztazích podíleli v posledních 25 letech. Jedním z cílů bylo také předat zkušenosti a poznatky předchozích vyslanců těm současným. Kromě Petra Gandaloviče a Normana Eisena se diskuze zúčastnili William H. Lues, John Stattuck, Craig Robert Stapleton a William J. Cabaniss, na české straně pak Michael Žantovský, Alexandr Vondra, Martin Palouš a Petr Kolář.

Moderátorkou diskuse byla Wendy W. Luers, zakladatelka a prezidentka Nadace pro Občanskou společnost, která po více než dvacet let výrazně podporuje rozvoj vztahů Spojených států s Českou republikou a také dalšími zeměmi střední Evropy a Balkánu.

Z nepřítele je strategický partner

Společně se vzpomínalo na historické milníky v americko-českých vztazích. Z nepřátelské Ameriky se po Sametové revoluci stal strategický partner. Ta tam je vízova povinnost i  bouřlivé téma amerického radaru. Přišla finanční krize a na globální hřiště přichází nová velmoc - Čína. „V takové měnící se situaci je naprosto zásadní, abychom si byli schopni vzpomenout, jaké hodnoty, jaká společná historie a jaké společné cíle nás spojují,“ podotkl velvyslanec v Londýně a bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský.

Češi po boku Ameriky podpořili války v Kosovu, Iráku i Afghánistánu a společně tlačili na kubánský režim. Existují zde i kontroverze. Server WikiLeaks na uniklých tajných depeších ukázal, jak moc američtí diplomaté v Praze spekulují o korupci v českých zbrojních zakázkách. Na korupci si loni stěžoval i bývalý americký velvyslanec Cabannis. Česko-americké vztahy to ale podle něj neohrožuje. Ty může poznamenat jiná změna. Jestli Kongres zablokuje dočasnou nominaci amerického velvyslance Eisena, bude muset odejít i přesto, že byl v Česku terpve od zimy.