Klaus svolal na středu politické špičky kvůli Ústavnímu soudu

Praha - Prezident Václav Klaus svolal kvůli dnešnímu rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) na středu schůzku předsedů stran, premiéra a předsedů obou komor parlamentu. O jednání v tomto formátu požádal Klause dnes večer předseda ODS Mirek Topolánek. Schůzka se uskuteční v 11:00. Podle Topolánka by se vrcholní politici měli zavázat k tomu, že soudu co nejdříve doručí své vyjádření ke stížnosti poslance Miloše Melčáka.

Tento krok je podle Topolánka nezbytný k tomu, aby se urychlilo jednání Ústavního soudu v této věci. Předseda ODS vyzval Ústavní soud, aby o podstatě stížnosti rozhodl co nejrychleji, nejlépe v řádu dnů. Ústavní soud dnes odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb. Je proto možné, že se v plánovaném říjnovém termínu neuskuteční. O podstatě ústavní stížnosti zatím nerozhodl.

Šéf ODS hovořil před novináři o reálné ústavní krizi a zkritizoval zdůvodnění rozhodnutí soudu. Podle dnešního vyjádření grémia ODS je nepochopitelné. „Říká, že neexistují okolnosti, které by svědčily o veřejném zájmu pro konání voleb v plánovaném termínu. Jsme pevně přesvědčeni o tom, že je veřejným zájmem mít co nejdříve legitimní vládu vzešlou z řádných voleb,“ řekl novinářům Topolánek.

Brífink Mirka Topolánka k rozhodnutí ÚS (zdroj: ČT24)