Soud potvrdil lékaři podmínku za smrt studenta na lyžařském výcviku

Brno - Brněnský krajský soud potvrdil v odvolacím řízení lékaři Vlastimilu Havlíčkovi podmínku za to, že v lednu 2003 zanedbal péči o studenta na lyžařském výcviku. Třináctiletý chlapec krátce po návratu z Krkonoš zemřel kvůli selhání orgánů způsobeném rozsáhlým zánětem v hrtanu a průdušnici. Havlíček vykonával na lyžařském výcviku lékařský dozor. Patrikovým rodičům přinesl rozsudek alespoň částečnou úlevu, po šesti letech soudů už na další tahanice příliš síly nemají.

Za nedostatečnou péči o chlapce dostal letos v dubnu u brněnského městského soudu dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Jeho součástí je i zákaz výkonu nelékařské činnosti na tři roky. Havlíček může vykonávat svoji lékařskou praxi, nesmí ale dělat lékařský dozor na zájezdech.   

Lékař ale tvrdí, že péči nezanedbal a proti rozsudku brněnského městského soudu se proto odvolal. Krajský soud jej ale dnes potvrdil. „Nadále tvrdíme, že není prokázána příčinná souvislost mezi smrtí chlapce a postupem lékaře. Proto se s věcí obrátíme na Nejvyšší soud,“ uvedl Havlíčkův obhájce Lukáš Prudil. Podle obhajoby totiž chybí přímý důkaz, na co vlastně chlapec zemřel, a tedy i jakou vinu vlastně lékař nese. Po smrti chlapce totiž nebyla provedena pitva, která by prokázala příčinu smrti.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

S tím ale nesouhlasí právní zástupce rodiny chlapce, pochybení lékaře je prý evidentní. „Chlapci poskytli větší péči jeho spolužáci než lékař,“ uvedl advokát. Zdůraznil, že měl student dva dny před návratem do Brna naprosto nepřehlédnutelné zdravotní potíže. Trápila jej teplota, průjmy, trpěl nechutenstvím a byl pobledlý. Nebyl ani schopen si sám zabalit věci na cestu domů. Do autobusu musel být přepraven pomocí sněžného skútru.

Podle lékaře postihlo chlapce virové onemocnění, které si nevyžadovalo převoz na pohotovost s případnou následnou hospitalizací. Zdraví hocha se prudce zhoršovalo, přesto byl léčen jen klidem na lůžku. Když autobus se zájezdem dorazil do Brna, byl chlapec již v natolik zuboženém stavu, že jej museli rodiče převézt do nemocnice. I přes péči lékařů chlapec zemřel.