Dostavba úseku dálnice D8 útočí na trpělivost řidičů

Litoměřice - Na severu Čech jsou v plném proudu práce na další části dálnice D8. Jedná se o úsek, který navazuje na její současný konec u Lovosic. Pro řidiče bude dostavba rychlostního úseku znamenat trpělivé čekání v dlouhých kolonách, které se vytváří v objízdných trasách. Stavba si vyžádala uzavírku mostu přes obec Vchynice. Uzavření jeden a půl kilometru dlouhého úseku silnice 1/8 za sjezdem z dálnice potrvá zhruba 16 měsíců.

Kvůli stavbě úseku se auta řadí do dlouhých kolon už kilometry před nájezdem na hlavní tah vedoucí z Ústí na Prahu. Řidiči musí očekávat značné zdržení. „Když řidiči přijíždějí od Prahy, sjedou na silnici 1/30, kde odbočí na vybudovanou novou místní komunikaci,“ popisuje trasu obousměrné objížďky Jiří Bouček z Odboru dopravy a silničního hospodářství v Lovosicích.

Se zlepšením dopravní situace v krizovém úseku si nevěděli rady ani policisté. „Zkoušeli jsme i řídit provoz, bohužel bezúspěšně, vytvořily se tam až čtyřkilometrové kolony,“ říká vedoucí litoměřického dopravního inspektorátu Jaromír Galia. Starosta Lovosic Jan Kulhánek vzkazuje všem přespolním řidičům, aby se městu po dobu výluky vchynického mostu raději vyhnuli.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Už za týden se mají sejít k řešení problému zástupci Ředitelství silnic a dálnic, městského úřadu v Lovosicích a policie. „Od prvního prosince letošního roku budeme muset uzavřít také podjezd pod dálnicí směrem na Most,“ oznámil Pavel Lány z ředitelství. Podle něho by dálniční most přes Vchynice a část nové dálnice měly být dokončeny nejpozději do konce příštího roku. Auta se poté dostanou po dálnici až k obci Bílinka.