Cizince zřejmě čeká zpřísnění podmínek pro pobyt v ČR

Praha - Ministerstvo vnitra dnes seznámí kabinet premiéra Fischera s připravovanými změnami v zákonech o pobytu cizinců a o azylu. Resort plánuje například zpřísnit podmínky pro ty, kteří pod záminkou podnikání získávají v Česku dlouhodobé pobyty. Vnitro také předloží zprávu o migraci za loňský rok a projekt pomoci cizincům.

Podle představ ministerstva vnitra by měl přínos podnikání cizinců v Česku kontrolovat nový úřad. Zřízení živnosti je totiž často jedinou možností pro migranty, jak zůstat v Česku. „Někteří z nich si ani tu živnost v podstatě neaktivují, pouze to mají jako razítko v pase,“ uvedl Jan Schrot z Mezinárodní organizace pro migraci. „Podle našich informací se jedná o stovky lidí. Nejsou to čísla, která by byla absolutně vysoká,“ doplnil jej Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra.

V rámci pomoci cizincům rozjelo ministerstvo v polovině února projekt dobrovolných návratů. Žadatelé dostali v jeho první fázi do začátku 500 eur a zdarma letenku domů. Možnosti pak využilo necelých 1900 lidí. Druhá část začala 27. července, mohou se do ní přihlásit až 4 tisícovky cizinců.

Návrhy ministerstva vnitra (zdroj: ČT24)

Projekt dobrovolných návratů byl mnohdy zneužíván

Objevily se ovšem i případy zneužívání projektu. „Nejčastěji se program dobrovolných návratů zneužívá tak, že ho někdo cizincům nabídne za úplatu,“ upřesnila mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Ministři dnes mají na programu i jednání o zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, která se týká například hospodaření ministerstva obrany. Zaměří se i na vývoj veřejného zdravotního pojištění v roce 2008 či návrh na úhradu DPH za obce z prostředků garančního fondu.

Kontrola dokladů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod