Průzkum pro ČT: Preferencím v Olomouckém kraji kraluje ČSSD

Olomouc - Předčasné volby v Olomouckém kraji by s náskokem vyhrála sociální demokracie. Vyplývá to z bleskového průzkumu pro Českou televizi. Z lidí, kteří nevylučují svou účast ve volbách, by ČSSD volilo 35 procent, druhá ODS by získala o 10 procentních bodů méně. Třetím komunistům volební model přisoudil 13 procent. Čtvrtá TOP 09 a pátí lidovci by pak získali 9, respektive 7 procent hlasů. Zelení se podle modelu pohybují těsně pod 5 procenty, hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny.

Na voličské preference (volební model) nemá podle průzkumu v Olomouckém kraji prakticky žádný vliv pohlaví a v podstatě ani vzdělání. Voličskou přízeň zde určuje zejména věk, a sice mladší ročníky (18-29 let) v porovnání s ostatními podporují ODS (41 procent) a Stranu zelených (13 procent). Starší občané kraje (nad 60 let) pak častěji než jiné věkové skupiny preferují KSČM.

Na průzkumu zpracovaném pro ČT agenturami SC&C a STEM ve dnech 2.-3. 9. 2009 odpovídalo 973 respondentů. Do cílové skupiny vybírali tazatelé občany Olomouckého kraje starší 18 let kvótním výběrem podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu.

Celý průzkum bude součástí speciálního vydání volebního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce, který se dnes večer od 21:30 na ČT24 a ČT2 bude věnovat právě Olomouckému kraji.

Lidem záleží na práci a zadlužování státu

Průzkum odhalil, že naprostá většina (84 %) voličů olomouckého kraje je již o své volbě určitě nebo spíše přesvědčena, nejčastěji pak starší lidé. Mezi nejčastěji uváděnými vlivy na rozhodování voličů byly respondenty zmiňovány „obecné cíle a záměry stran“ a také „poctivost a morálka kandidátů“. Celospolečenské problémy jsou také pro tři čtvrtiny obyvatel Olomouckého kraje důležitější než to, zda má kandidát blízký vztah k regionu.

Jako největší problém čistě Olomouckého kraje vidí zdejší lidé nezaměstnanost (12 %). Oproti tomu téměř třetina lidí neví o žádném ožehavém tématu kraje, které by mohlo hrát roli při jejich rozhodování, a čtvrtina se domnívá, že takové téma ani neexistuje. Přesto jsou nezaměstnanost, zadlužování státu a ekonomická krize hlavními tématy, kterými se lidé dnes v tomto kraji zabývají a které by podle jejich názoru měla okamžitě řešit i vláda vzešlá z předčasných voleb.

Vydáno pod