Okresní soud v Ostravě začal řešit brutální týrání 9leté dívky

Ostrava – Okresní soud v Ostravě se dnes začal zabývat případem brutálního týrání 9leté dívky. Minimálně 3 roky od června 2006 do letošního března měla holčičku psychicky i fyzicky týrat družka její matky. 27letá Žaneta Danišová dnes u soudu vše popřela. Odmítá, že dítě týrala. Dívku podle svých slov jen bila vařečkou po zadku. Za trestný čin týrání a ublížení na zdraví jí hrozí trest v rozmezí dvou až osmi let za mřížemi. Podle psychologů bude mít dívka trvalé následky.

„Vychovávala jsem. To děcko ale bylo drzé. Nosila poznámky. Lhala učitelkám a utíkala ze školy. Zakazovala jsem jí chodit ven, televizi a hraní her. Když to nepomohlo, dostala vařečkou. To bylo tak jednou za měsíc. Rozhodně ne každý den,“ hájila se před soudem Danišová. Policie a později i obžaloba ale dospěla k jinému názoru. Holčička byla podle nich terorizována téměř každý den. Za drobné prohřešky, ale i bezdůvodně ji Danišová údajně kopala, šikanovala a vulgárně nadávala. Měla ji být kovovou naběračkou, topit ve vaně, škrtit nebo pálit cigaretou na ruce.

Týrání bylo odhaleno až po třech letech

Dívenka žila ve společném bytě se svým mladším sourozencem, devětadvacetiletou matkou a její partnerkou. Násilnice měla dítěti ubližovat v noci, kdy jeho matka chodila do práce. Mnohdy byla i pod vlivem drog. Útoky vyvrcholily loni v prosinci, kdy žena dívku brutálně napadla kovovou tyčí. Holčička poté skončila na několik dní v nemocnici, z níž se nechtěla vrátit domů.

Týrání děvčátka bylo odhaleno až po třech letech. Lékaři i psychologové se podivují i nad tím, že na něj neupozornila ani dívčina matka. Ta dnes připustila, že o násilí věděla. I podle obžaloby se prosincový útok odehrál odpoledne, kdy matka byla doma. Matka se dívku údajně snažila chránit. Agresivní družka ji ale prý odhodila stranou.

Policie se navíc o případu dozvěděla až čtyři měsíce po dívčině hospitalizaci v nemocnici. O podezření na týrání ji informovala dívčina třídní učitelka, která si všimla modřin a podivně zakřiknutého chování školačky. Když se jí dívka s poměry v rodině svěřila, učitelka vše nahlásila policii a zároveň oslovila i kurátora pro mládež. Dívku ještě tentýž den matce odebrali a umístili do dětského domova.

Týrané děti
Zdroj: ČT24/www.mateslovo.cz