Aktivista, který podporuje Řápkovou, prý sám dluží

Chomutov/Hradec Králové – Nezisková agentura Sbližování romského aktivisty Františka Koláře, který na svých billboardech podporuje chomutovskou primátorku Ivanu Řápkovou (ODS) známou svým tvrdým postupem proti neplatičům, údajně dluží na sociálním a zdravotním pojištění. Kolář si ale již dříve stěžoval na špatnou dotační politiku, která jeho dluh způsobila.

František Kolář z Jaroměře stojí na billboardu v barvách romské vlajky pod heslem „Míň Kocábů, víc Řápkových“. Postup chomutovské primátorky při exekucích hájí s tím, že dluhy se musejí bez výjimky vymáhat. To byl také důvod, proč ji oslovil s nabídkou podpory. Sám je ale na listině dlužníků.  „Dluží asi 170 tisíc na zdravotním a sociálním pojištění…,“ uvedl hejtman Královehradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

Ivana Řápková si Kolářova postoje a podpory váží. „Žije spořádaným životem, vím to z jeho vyprávění, žije s manželkou a má neziskovou organizaci,“ uvedla Řápková. Sám Kolář pro ČT doložil písemné vyjádření, že úřední kontrola v jeho případě nezjistila žadné nedostatky.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Kolářovi příbuzní mu přisuzují řadu dluhů

Podle některých Romů z Jaroměře má ale dluhů daleko víc. Jeho sestra tvrdí, že se musel kvůli dluhům přestěhovat a změnit si identitu. Šéf neziskové agentury se proti tomuto tvrzení ohrazuje tím, že to byl právě syn jeho sestry, kdo zneužil Kolářovo jméno k vlastnímu obohacení, a proto si jej kvůli rodině změnil. Sestra pana Koláře teď připravuje seznam všech, které její bratr připravil o peníze a společně prý podají trestní oznámení.

Padesát billboardů s Kolářovým sloganem je především v Ústeckém kraji. Kolář tvrdí, že je zaplatili přátelé, sama Řápková či ODS na to nedala ani korunu. Primátorka do jeho kampaně zasahovat nechce.