Zdravotnické poplatky zůstávají, levici chyběly dva hlasy

Praha – Sociální demokraté utrpěli ve sněmovně na závěr jejího funkčního období nepříjemnou porážku, nepodařilo se jim totiž sehnat 101 hlasů nutných ke zrušení nebo alespoň omezení poplatků ve zdravotnictví. Poslanci dnes neschválili ani návrh senátorů, kteří chtěli zachování poplatků vyměnit za bezplatné očkování proti pneumokoku. Zřejmě tak dál potrvá praxe, kdy poplatky lidem proplácí kraje. Tuto možnost ale soudy opakovaně zakázaly.

Pro zrušení nebo omezení poplatků hlasovali poslanci ČSSD, KSČM a nezařazené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová. Dohromady dali ale pouze 99 hlasů. Dva hlasy jim tak k přehlasování Senátu a prosazení novely chyběly. Naopak proti byli poslanci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.   

ODS se zase nepodařilo prosadit změny navržené Senátem. Mezi nimi bylo očkování proti pneumokoku zdarma a roční snížení cen léčiv o pět procent, což by zdravotním pojišťovnám i pacientům mělo ušetřit 2,5 miliardy korun. Tento návrh totiž poslanci z jiných stran také nepodpořili. 

Živý vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Hovorka nakonec pro zrušení poplatku nehlasoval

Lidovcům se na senátních změnách nelíbilo především snížení maximálních cen léčiv a snížení úhrad ze zdravotního pojištění. To by podle poslance Ludvíka Hovorky mělo za následek zvýšení doplatků pro pacienty. Kritizoval také to, že v současnosti nefunguje systém povinného očkování. „Nejsme proti zavedení očkování proti pneumokokům, ale myslíme, že nejprve by měl fungovat systém běžného očkování,“ řekl Hovorka. Doplnil, že k poplatkům by se sněmovna měla vrátit po volbách.

Na to reagoval stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) s tím, že rodinám by se mělo od poplatků ulevit co nejdříve, zvláště když není jasné, kdy vlastně volby budou. „Zkusme se nad kompromisem zamyslet a lidem ulevit,“ nabádal poslance.   

Sněmovna dnes rozhodovala o dvou novelách, které měly změnit systém poplatků. První - z dílny poslanců KSČM - navrhoval úplné zrušení, druhý navržený Moravskoslezským krajem částečné omezení pro děti a mladé do 19 let, důchodce, sociálně slabé a dárce krve a kostní dřeně. Oba návrhy uspěly na jaře ve sněmovně, senátoři je ale vrátili s pozměňovacími návrhy.