Majitel kufříku s bombou dnes stanul před soudem

Praha – Dnes stanul před soudem majitel kufříku s výbušninou, který před dvěma lety vystrašil Brno. Slovák Jozef Bódi měl podle obžaloby v úschovně na nádraží nechat šest kilogramů trhaviny i s rozbuškou. Odložené zavazadlo skončilo ve ztrátách a nálezech. Když úředníci zjistili, co v něm je, rychle vyklidili budovu magistrátu. Detektivové hledali pachatele více než rok.

Rodák ze slovenské Nitry Jozef Bódi se dopustil obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování, tvrdí obžaloba. Podle ní to byl on, kdo si z úschovny hlavního brněnského nádraží opakovaně vyzvedával kufřík s výbušninou. „Bylo zjištěno, že pach obžalovaného se stoprocentně kryje s pachem, který byl na tašce, ve které byl nástražný výbušný systém uložen,“ řekl státní zástupce Jakub Jirušek.

Zaměstnanci ztrát a nálezů brněnského magistrátu objevili v kufříku šest a půl kilogramu Danubitu, rozbušky a mobilní telefon, který nefungoval. Slovenský občan před soudci tvrdil, že jako věřící člověk by si nic takového nedovolil. Jeho i rodinu celá situace stresuje. Kvůli bombě zažilo Brno v březnu 2007 velké policejní manévry. Celá budova magistrátu, kde v té době byly stovky lidí, byla evakuovaná. Kufřík si odvezli pyrotechnici.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

„My jsme akorát byli vyzvaní z vrátnice, ať opustíme budovu, že je nahlášená bomba, řekli, že by to mělo být do hodiny vyřešené,“ podotkl zaměstnanec magistrátu. Motiv trestného činu, ze kterého je Jozef Bódi obžalován, zůstává záhadou. K jeho objasnění byla vytvořena česko-slovenská vyšetřovací skupina. Ta ale nezjistila, pro koho byla určená, ani to, jaký s ní byl záměr. 

„Ty okolnosti případu jsou natolik podivné, že si jistě zaslouží další pozornost,“ vyjádřil se Jiroušek. Muž, který pět let pracoval ve slovenské armádě jako chemický zbrojař, stane před soudem opět na konci října. Pokud ho soud uzná vinným, může jít až na osm let za mříže.