V Brně bude během návštěvy papeže MHD zdarma

Brno - Cestující v autobusech, kteří pojedou na papežovu mši v Tuřanech, nezaplatí žádné jízdné. Jedná se o linky 76 a 89, které jezdí na letiště celoročně, i posilových spojů C a P. Novinářům to řekl šéf brněnského dopravního podniku Bedřich Prokeš. Náklady na dopravu, které činí asi 2,2 miliony korun, ponese brněnský magistrát, oznámil primátor Roman Onderka. Mše na letišti v Tuřanech se koná v neděli 27. září. Už o den dříve bude na letišti koncert a zároveň tam vyroste stanové městečko. Bezplatnou dopravu plánuje DPMB po oba víkendové dny. Intervaly mezi jednotlivými spoji bude upravovat operativně podle počtu cestujících.

Od časného nedělního rána začne na letiště jezdit mimořádná linka C. Začíná na hlavním železničním nádraží a přes autobusovou stanici na Zvonařce vyjede k letišti. Maximální garantovaný interval je 15 minut. „V případě potřeby jsme schopní přistavovat autobusy tak, aby jezdily po jedné minutě,“ uvedl Prokeš.

Další linka pod označením P spojí sběrné parkoviště na starém letišti ve Slatině s areálem papežské mše v Tuřanech.

Návštěva Benedikta XVI. si vyžádá rozsáhlá dopravní a bezpečnostní opatření. Do Brna zřejmě zamíří asi 100 000 lidí. V jedno velké parkoviště se změní také dálnice D1. České dráhy vypraví mimořádné spoje. Na mši na brněnské letiště Tuřany vypraví speciální kyvadlové vlaky a zvláštní rychlíky, které pojedou z Jihlavy a Pardubic.