Sněmovna si otevírá dvířka k volbám, dnes má jednat o rozpuštění

Praha – Poslanecká sněmovna by měla projednat návrh na své rozpuštění. Politici tak chtějí dospět k předčasným parlamentním volbám, které by se podle jejich představ měly konat v odloženém termínu 6. a 7. listopadu poté, co říjnové datum zamítl Ústavní soud. Pokud bude návrh na rozpuštění sněmovny zařazen na dnešní program jednání (tak se dosud nestalo) a odsouhlasí jej nejméně 120 poslanců, je na řadě prezident Václav Klaus. Aby mohl jít český národ k urnám ve zmíněném listopadovém termínu, musí Klaus zákonodárný sbor rozpustit a volby vyhlásit nejpozději do čtvrtka. Přenos z jednání Poslanecké sněmovny mohou čtenáři od 14:00 sledovat živě na ČT24.

Pro rozpuštění sněmovny budou hlasovat poslanci ODS, TOP 09 a zřejmě KDU-ČSL. Poslanci ČSSD, KSČM a Strany zelených se o postupu budou ještě radit. Předseda frakce ODS Petr Tluchoř očekává, že návrh podpoří podobný počet poslanců jako v pátek ústavní novelu o rozpuštění sněmovny. Pro její přijetí hlasovalo 149 ze 190 přítomných zákonodárců. Novelu podpořili zástupci TOP 09 a sociální, občanští a křesťanští demokraté.

V případě, že by se dolní komora do středy nerozpustila, listopadový termín předčasných voleb by byl ohrožen. Pravidelné volby by se měli konat v červnu příštího roku. Někteří politici tvrdí, že současná sněmovna by měla především projednat návrh rozpočtu pro příští rok, aby Česká republika nemusela hospodařit v provizoriu.

Zhatí Melčák volby znovu?

Místopředseda ČSSD Milan Urban:

„My chceme volby 6. a 7. listopadu a toto je jediná možnost, jak se k nim dostat.“

Předčasné volby se měly původně konat 9. a 10. října podle ústavního zákona o zániku současné sněmovny. Normu ale zrušil ve čtvrtek na základě stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka Ústavní soud.

Poslanci a senátoři hned v pátek schválili ústavní novelu, podle níž sněmovna může prezidentovi navrhnout, aby ji rozpustil. Potom by mohl vyhlásit předčasné volby. Mohly by být 6. a 7. listopadu. Nové změny mají obecnou platnost, není ale vyloučeno ani jejich zpochybnění u Ústavního soudu. Zvažuje to opět Melčák a také poslanec Juraj Raninec. I ti by se měli zítra rozhodnout.

Miloš Melčák u Ústavního soudu
Zdroj: ČT24