Očkování proti mexické chřipce je určeno pro půl milionu Čechů

Praha - Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dnes představila vakcinační strategii pro boj s mexickou chřipkou. Ministerstvo se při svém očkovacím postupu chce řídit doporučením odborných společností, které stanovily tři rizikové skupiny pacientů, a také vlastním očkovacím plánem pracovníků ve zdravotnictví a státní sféře.

Očkovací strategie ministerstva zdravotnictví, která se mj. zaměřuje na pacienty s jiným chronickým onemocněním, nemá podle slov za cíl zabránit šíření choroby, ale má především snížit riziko závažných komplikací v těchto případech. „Chřipka postihuje především dýchací ústrojí, proto nejrizikovější skupinou jsou pacienti s chronickým onemocněním dýchacího ústrojí,“ uvedla náměstkyně Markéta Hellerová. Dodala, že v této cílové skupině se jedná o zhruba 130 tisíc lidí.

Do další skupiny patří podle Hellerové lidé s nějakým druhem kardiovaskulárních onemocnění, vedle nich určily k očkování odborné společnosti také skupinu žen s rizikovým těhotenstvím ve druhém a třetím trimestru. Všechny tři skupiny pacientů by měly v konečném odhadu čítat zhruba 250 tisíc občanů. Dalších 250 tisíc pak vydají zdravotníci a další státní zaměstnanci třeba z řad policistů a vojáků, obecně řečeno slovy náměstkyně Hellerové „v rozsahu nezbytně nutném, aby byla zajištěna logistika v rozsahu pandemie.“

Brífink k vakcinační strategii MZ (zdroj: ČT24)
Markéta Hellerová
Zdroj: ČT24