Kardinál Vlk převzal od sklářů dar pro papeže

Praha - Mešní potřeby určené jako dar pro papeže Benedikta XVI. předal dnes osobně prezident sklářské firmy Rückl Crystal Jiří Rückl pražskému arcibiskupovi a kardinálu Miloslavu Vlkovi. Ten dnes novinářům řekl, že konvičky, džbánek a misky by měl papež dostat od církevních hodnostářů na mši ve Staré Boleslavi, která se uskuteční v pondělí 28. září.

„Darované nádobí se používá k liturgii. Takže to není jen dar, který papež někde uloží mezi ostatní dárky, ale může ho on sám používat při bohoslužbě,“ vysvětlil Vlk.

Dar zhotovili skláři z Nižboru na Berounsku. Mešní nádobí je vyrobeno z českého křišťálu ve specifických originálních tvarech. Na konvičkách a džbánu je osobní znak papeže Benedikta XVI. a na táccích celkem čtyři znaky - vedle osobního znaku hlavy katolické církve ještě znak Vatikánu, český lev jako symbol české státnosti a portrét svatého Václava. „Vyjadřujeme tak svatováclavskou duchovní tradici českých zemí,“ řekl Vlk.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Nižborská sklárna vyráběla v roce 1997 už i dar pro papeže Jana Pavla II. Tehdy šlo o mešní konvičky na vodu a víno na ozdobném podnosu. „Ten dar jsme po dohodě s panem kardinálem Vlkem rozšířili ještě o takzvané lavabo, což je kulatá miska se zvýšeným okrajem a džbánkem, který má obsah asi 0,6 litru. Slouží při mši k symbolickému opláchnutí konečků prstů,“ uvedl Rückl.

Na výrobě mešního nádobí se od začátku srpna podílelo 14 lidí z různých profesí. „Je to pro dnešní dobu, kterou prochází české sklo, velmi důležité,“ dodal prezident Rückl Crystal Nižbor Radek Rückl.

Dárek pro papeže
Zdroj: ČT24