Policie zabavila zboží z dalšího Amsterdam shopu

Český Těšín – Policie provedla další razii v síti obchodů Amsterdam shop. V Českém Těšíně zabavila zboží za téměř čtvrt milionu korun. V obchodě se prodávaly takzvané sběratelské předměty, v nichž jsou ale podle kriminalistů látky obsahující syntetické drogy. Policie zatím z šíření toxikomanie nikoho neobvinila, hrozí to však třem Polákům. Obchod byl otevřený zřejmě od srpna. Kriminalisté v něm kromě zboží zajistili i peníze a účetní dokumentaci firmy.

Mezi podezřelými je manželský pár, který se už v minulosti prodejem podobných věcí zabýval, a dvaadvacetiletý nájemce obchodu. „Pár ve městě otevřel další prodejnu, v pořadí již třetí. Tentokrát si prostory nepronajali oni osobně, tak jak to praktikovali v minulosti, ale smlouvy o pronájmu uzavřela jiná osoba,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Policii se zatím podařilo prokázat, že manželé od února letošního roku obchodovali s předměty obsahujícími zmíněné látky. „Budou tedy čelit trestnímu stíhání pro šíření toxikomanie,“ doplnila Viačková. Za tento přečin podle ní hrozí až pět let vězení. Samotná prodejna je zatím otevřená, ale mluvčí očekává, že ne nadlouho.

Prodávané chemické sloučeniny prodejna nabízela pod různými obchodními názvy. „Látky obsahují syntetické náhražky marihuany a amfetaminu, od 22. dubna jsou uvedeny v seznamu zakázaných látek,“ uvedla Viačková. Zabavené zboží bylo odesláno na expertizu, která má potvrdit, že opravdu obsahuje zakázané látky ze seznamu.

Syntetické drogy
Zdroj: ČT24

Kamenné obchody nabízející syntetické drogy ve formě suvenýrů začaly v Česku vznikat na konci minulého roku. Prodejny se sem přesunuly z Polska, kde proti nim loni v říjnu tamní policisté radikálně zasáhli. Čeští zákonodárci však schválili novelu zákona o návykových látkách, která tyto narkotika doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek. Většina obchodů, které v Česku syntetické drogy prodávaly jako údajné suvenýry, se proto zavřela. Někde se je však stále pokoušejí nabízet.