Známá advokátka do sněmovny nepůjde, Topolánka střídá Hašková

Praha – Odcházejícího předsedu ODS Mirka Topolánka nahradí ve sněmovně scenáristka Monika Hašková, která byla první náhradnice. Občanští demokraté tak zažehnali pikantní situaci, která mohla v dolní komoře nastat. Hašková totiž včera váhala, zda mandát přijme, a další v pořadí byla advokátka Klára Slámová. Ta zastupovala třeba neonacisty a hájí i čtveřici mužů, kteří měli zranit Topolánka kamenem na předvolebním mítinku.

„Fakt, že se mám stát členkou Parlamentu ČR, je samozřejmě zásah do mého života, se kterým jsem logicky v tuto chvíli nepočítala - navíc na krátký úsek volebního období, který se může ještě dále měnit, jak dokládají domluvy nemající dlouhého trvání,“ uvedla Hašková. Dodala, že poslanecký slib je připravena složit, jakmile se zotaví z bezodkladného lékařského zákroku, který dnes podstoupí.   

Hašková se narodila v roce 1968 v Benešově. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou a následně obor režie na Akademii múzických umění. Od ledna 2006 pracuje jako redaktorka a produkční televize ZDF pro Českou a Slovenskou republiku. V minulosti působila také jako režisérka, moderátorka a příležitostná herečka. Jako scenáristka se též podílí na magazínu pro Českou televizi. 

Mirek Topolánek se rozhodl odejít z dolní komory poté, co se nepodařilo rozpustit sněmovnu podle dosavadních dohod lídrů stran. Kromě Kláry Slámové byl dalším náhradníkem starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.