Krajští zastupitelé v Jihomoravském kraji odvolali Milana Venclíka

Brno - Bývalý předseda jihomoravské ODS Milan Venclík skončil jako krajský radní. Koalice ČSSD a ODS se totiž dohodla na jeho odvolání, pro nakonec hlasovalo 41 zastupitelů, pouze jeden byl proti. Čtyři členové zastupitelstva se hlasování zdrželi. Na odvolání se nepodíleli opoziční lidovci, kteří odešli ze sálu. Odvolání Venclíka bylo víceméně jasné už před hlasováním - hejtman Michal Hašek (ČSSD) a předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka už rozhodnutí dokonce oznámili ve společném prohlášení. Venclík pouze uvedl, že si počká, kolik zastupitelů pro jeho odvolání zvedne ruku.

Dohodu obou klubů o svém odvolání Venclík čekal a nepřekvapila ho: „Jsem divákem od samého počátku.“ Odstupovat sám, jak ho vyzvali spolustraníci, odmítl, aby se o něm nemohlo říct, že odešel dobrovolně. Svou funkci prý zastával dobře a pro odchod nevidí důvod. Venclíka se dnes zastal hejtman Michal Hašek (ČSSD). Jeho odvolání označil za nestandardní, sociální demokracie jím však podle hejtmana vyšla vstříc koaličnímu partnerovi. Právě ODS post radního náležel, řekl Hašek.

Zastupitelé dnes také zvolili Venclíkovu nástupkyni. Podle koaliční dohody se jí stala místostarostka Brna-Vinohrad Ilona Sokolová (ODS), která dostala 43 hlasů. Sokolová bude mít v radě na starosti vnější vztahy, které byly dosud v kompetenci Miloše Šifaldy (ODS). Šifalda po Venclíkovi převezme regionální
rozvoj.

Za odvolání Venclíka prý mohly loňské volby

Podle oficiálního vysvětlení ODS ztratil Venclík důvěru spolustraníků. V zákulisí se však mluví o tom, že mu uškodily loňské krajské volby, kde jím vedená ODS získala na jihu Moravy nejhorší výsledek ze všech krajů. Venclík pak uzavřel koalici s ČSSD, kterou například bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek označil za potupnou. Zákonodárcům ODS se také nelíbilo, že je Venclík přesvědčoval, aby hlasovali proti zdravotnickým poplatkům. ODS k tomu tlačil její jihomoravský koaliční partner ČSSD.

Venclíkův politický pád začal letos, když ho straníci nezvolili do čela jihomoravské sněmovní kandidátky. Venclík záhy odstoupil z čela jihomoravské ODS, straníci vzápětí některé jeho spojence odvolali ze stranických struktur a Venclíkova bratra Lea několik týdnů nato i z postu předsedy klubu zastupitelů ODS na brněnské radnici.

Po ochodu z funkce krajského radního se prý Venclík nejspíš vrátí do soukromé sféry. Zváží, zda své kontakty z politiky nezúročí například v poradenské firmě. Stále ale zůstává předsedou ODS v Brně - Černých Polích, organizace zahrnuje desetinu brněnských členů ODS.

Předseda regionálního sdružení ODS Jihomoravský kraj
Zdroj: ČT24