Trať na Kaplicku je po úterní nehodě částečně průjezdná

Omlenice (Českokrumlovsko) - Železniční trať vedoucí z Rakouska se dnes po úterní nehodě na Kaplicku podařilo alespoň částečně zprůjezdnit. Náhradní autobusy zajišťovaly přepravu cestujících zhruba 35 hodin. Opravena je první ze tří poškozených kolejí. První vlak po ní projel před půl třetí, informoval o tom mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Další kolej nutnou pro křižování vlaků se podaří opravit večer kolem deváté hodiny. Celkové škody se odhadují na osm milionů korun.

„Do částečného obnovení provozu nabralo 27 osobních vlaků zpoždění 779 minut a šest rychlíků se opozdilo o 34 minut. Kromě toho byly zpožděny i vlaky z Rybníka do Lipna kvůli návaznosti na náhradní autobusovou dopravu po hlavní trati,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Autobusy cestující na trati od rakouského Linze do Českých Budějovic převážely od úterního odpoledne v úseku mezi obcemi Kaplice a Rybník.

Nákladní vlak u Omlenic vykolejil v úterý ve 14:45 poté, co mu do jízdní dráhy na nechráněném přejezdu vjel dvacetiletý řidič osobního auta, který nehodu nepřežil. Nikdo další zraněn nebyl. Při nehodě vykolejilo deset vagonů a lokomotiva v délce asi 140 metrů. Nákladní vlak byl dlouhý 518 metrů, hmotnost soupravy byla 605 tun. Všechny vagony byly prázdné.

Lokomotivu a vagony se podařilo dostat četám dvou vyprošťovacích jeřábů zpět na koleje ve středu před polednem. Celkem asi stovka lidí se vystřídá na obnově trati. Opravuje se elektrická trakce, zabezpečovací zařízení, sdělovací kabely, výhybky, návěstidla, pražce a koleje. Podle mluvčího Hally se staví prakticky nová trať. Poškozeny byly tři koleje, dvě budou zprovozněny dnes a obnova třetí, z níž se použil materiál na opravy, se bude řešit až v následujících dnech.

Vydáno pod