Automobilky se připravují na rozmach elektromobilů

Frankfurt – Autosalon ve Frankfurtu ukazuje, že prudce roste počet automobilek, u nichž začíná doba elektrická. Vážně už téma berou i státy – spolu s elektrárenskými společnostmi začínají stavět potřebnou infrastrukturu. Dočkat se v tomto ohledu má i Česko, ČEZ chce během čtyř let vytvořit síť stovek veřejných zásuvek pro dobíjení elektromobilů.

Elektromobily pozná každý na první poslech – jezdí potichu. Jejich masivnímu rozšíření ale brání několik problémů. S nerozvinutou sítí dobíjecích stanic souvisí také malá kapacita baterií, největší problém je ale cena vozidel.

Přesto automobilky očekávají, že v příštích letech se elektromobily stanou zlatým dolem. „Poté, co budou odstraněny technické nedostatky, určitě budou mít před sebou elektromobily a elektromobilita obecně velkou budoucnost,“ uvedl Radek Špicar ze Škody Auto.

Podle prezidenta koncernu Renault-Nissan Carlose Ghosna je ale nejdůležitější, zda se auta na elektřinu budou těšit oblibě politiků. Jejich provoz totiž musí podpořit především vlády.

Největší plány má Německo – do roku 2020 chce mít na silnicích milion elektromobilů. Aby se tak stalo, podpoří stát vývoj výkonnějších baterií a připravil takzvané elektrovné – prvních sto tisíc zákazníků má na nákup elektroauta dostat pět tisíc eur.

Německo tak mohou znovu zaplavit trabanty. Nová verze východoněmecké bakelitové legendy má mít totiž podobu elektromobilu. Jeho tvůrci ale zatím hledají někoho, kdo jim zaplatí sériovou produkci.