Karneval v centru Prahy - vrchol Týdne nepřizpůsobivosti

Praha – Z pražského Těšnova na Staroměstské náměstí a zpět vyrazil karnevalový průvod nazvaný DIY, který uspořádala iniciativa Freedom not Fear. Účastní se ho asi tři tisíce lidí. Pořadatelé spojovaní mimo jiné se squattery, považují karneval za vrchol tzv. Týdne nepřizpůsobivosti. Přípravy se neobešly bez komplikací, karneval se měl konat stejně jako v předchozích letech na Štvanici. Kvůli úředním obstrukcím se ale squatteři přesunuli na nedaleký Těšnov.

Na parkoviště vedle tramvajového těšnovského tunelu, odkud vyrazil průvod v čele s dodávkou dunící v rytmu techna, se od rána postupně trousily asi dva tisíce lidí. Další tisícovka se připojila během cesty Prahou. Akce oficiálně začala v poledne, kdy bylo na místě jenom pár desítek účastníků, průvod s maskami se začal formovat kolem čtvrté odpoledne. Původně měl začít ve tři, ale poté organizátoři start odložili. Ještě před začátkem průvodu proběhlo vystoupení japonského houslisty Hirokiho Tanaky.

Účastníci karnevalu, z nichž někteří si místo převleků vzali anarchistické vlajky, zamířili z Těšnova Klimentskou a Pařížskou ulicí na Staroměstské náměstí. Tam dorazili po páté hodině a zahájili uprostřed města krátkou taneční party. Před sedmou večer se odebrali na náměstí Republiky a zpět na Těšnov. Tam bude akce pokračovat až do večera, oficiálně by měla skončit v deset hodin, ale poté se její účastníci zřejmě ještě přesunou na Štvanici. V průvodu se pohybovaly nejrůznější postavy včetně filmových hrdinů – na Těšnov dorazili postavy ze Star Treku, Supermani i Pipi Dlouhá punčocha.

Vstup Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Karnevalem vyvrcholí Týden nepřizpůsobivosti. Pořádá ho uskupení Freedom not Fear, s nímž spolupracuje několik dalších hnutí. Během týdne proběhlo několik koncertů i přednášek. Nejvýraznější akcí Týdne nepřizpůsobivosti byla ale demonstrace, během které se squatteři pokusili obsadit dům na Albertově a střetli se přitom s policií.

Policie karneval monitoruje. Dopoledne kontrolovala stav vozidel, která vyrazila na cestu s průvodem, a jejich řidiče. Poté sledovala i průvod Prahou. Podle mluvčího pražských policistů Tomáše Hulana ale policie neočekává, že by se akce vymkla z rukou.