V Hradci Králové objevili zřejmě Heydrichovo auto

Hradec Králové – Hradecký podnikatel objevil ve své stodole historický unikát – Mercedes 320B, ve kterém zřejmě seděl v roce 1942 zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich v době, kdy na něho českoslovenští parašutisté provedli atentát. Informaci uvedla Mladá fronta Dnes. Podnikatel při opravách postupně nacházel stále více stop, které ho vedly k tomu, že v Mercedesu mohl být opravdu smrtelně zraněn Heydrich. „Zprvu jsem desetiletí starým opravám nevěnoval pozornost. Pak mne zaujalo, že se soustřeďují k pravému zadnímu kolu,“ uvedl muž.

Auto pak prozkoumali i historici. „Vojenský historický ústav Praha je s majitelem auta v kontaktu už řadu měsíců. Připravujeme společně expertizu, která by měla tvrzení, jež je podle našeho názoru velmi pravděpodobné, jen podtrhnout,“ potvrdil historik Jan Boris Uhlíř.

Expertiza by měla být hotova během několika měsíců. „Pokud naši tezi potvrdí, tak předběžná dohoda s majitelem auta je taková, že by se automobil po renovaci měl stát součástí sbírek Vojenského historického ústavu Praha,“ prozradil Uhlíř.  

Ve Vojenském historickém ústavu už přitom jedno auto, v němž Heydrich během atentátu jel, stojí. „Expertiza potvrdila skutečnost, že poškození tam bylo také, ale bylo způsobeno pravděpodobně při filmování známého Sequensova filmu Atentát,“ doplnil Uhlíř. Automobil totiž několik let používaly barrandovské ateliéry.

Atentát na Heydricha provedli parašutisti 27. května 1942, zastupující říšský protektor zemřel o několik dní později - 4. června. Atentát uskutečnili Jan Kubiš a Josef Gabčík, parašutisté československých výsadků Antropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji. Skupinu výsadkářů se na základě informací jednoho z nich, Karla Čurdy, podařilo vypátrat v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje. Boj s německou přesilou nepřežil ani jeden z nich, Němci popravili i biskupa Gorazda za to, že jim poskytl úkryt.