Učitelé pozor - kopírování učebnic porušuje zákon

Praha – Ministerstvo školství vyzývá školy, aby přestaly kopírovat texty z učebnic. Porušují tím podle úředníků autorský zákon. Protizákonné může podle ministerstva být i okopírování jednoho cvičení na doplňování měkkého a tvrdého i/y. Kantoři ovšem kopírují často a ve velkém, na vysoký počet učebnic a dalších pomůcek totiž nemají peníze.

Učitelé upozorňují na to, že vzhledem k tomu, že se učebnice dědí, není možné, aby do nich děti psaly. Proto cvičení raději kopírují.

„Když máme složitější článek, se kterým pracujeme v učebnici, je třeba si ho nakopírovat, aby do něj děti mohly vpisovat. Do učebnice se vpisovat nemůže,“ uvedla učitelka Monika Ježdíková.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Ředitelé říkají, že bez kopírování učit ani nejde. Učebnice často neodpovídají vzdělávácím programům, podle kterých se učí. Kantoři si proto sestavují učební materiály sami. Školy přitom nemají peníze na to, aby kupovaly na jeden předmět více učebnic pro celou třídu. Tím, že získává motivaci z různých zdrojů a kompiluje z toho vlastní materiál, vytváří něco nového, pěkného a příjemného, s čím můžou děti dobře pracovat," pochválil naopak kopírující učitele ředitel kunratické základní školy Vít Beran.

Školy proto nechtějí přestat kopírovat, ledaže by dostaly od ministerstva dost peněz na nákup dalších knih.

Na porušování autorských práv ve školách si ministerstvu stěžoval svaz knihkupců a nakladatelů, proto umístilo na svůj web varování. Za nezákonné v něm označuje i rozmnožování textů z učebnic ve školách. „Měli by se trochu leknout, to byl smysl upozornění. Je potřeba, aby si ředitelé škol prostudovali autorský zákon,“ argumentoval náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger.

Podle agentury Dilia, která zastupuje i autory učebnic, je ale varovaní částečně plané – zákon dává školám a učitelům výjimku. Týká se ale pouze ilustračních účelů, například částí textu. Kopírování celých učebnic už nezákonné je. I to by ale měla vyřešit připravovaná novela autorského zákona, která má školám umožnit koupit si licenci.

  • Učebnice novodobých dějin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/649/64862.jpg
  • Školáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/190/18964.jpg
Vydáno pod