Týden nepřizpůsobivosti skončil, závěrečný karneval byl hlasitý, ale klidný

Praha – Týden nepřizpůsobivosti končí. Sérii akcí, kterou vyhlásilo hnutí Freedom not Fear (Svoboda proti strachu) sdružující několik anarchisticky i méně radikálně smýšlejících skupin, ukončil sobotní karneval. Jeho součástí ale bylo minulý týden i obsazení prázdného domu na Albertově squattery a související střet. Karneval oproti tomu proběhl bez problémů, pouze asi s hodinovým zpožděním. Policisté, kteří akci sledovali, nemuseli zasahovat. Účastníci sami s úderem desáté hodiny večerní vypnuli hudbu a většinou vyrazili domů.

Centrem Prahy při karnevalu procházeli lidé v efektních maskách a převlecích a projížděly alegorické vozy – z některých z nich se linula velmi hlasitá hudba. Na Staroměstském náměstí a potom i na náměstí Republiky během průvodu městem proběhla krátká „technoparty“.

„Co nás vyprovokovalo, bylo mediálně-politické tažení proti nepřizpůsobivým. To jsme měli potřebu tematizovat a spojili jsme zábavu s politickým názorem,“ uvedl k Týdnu nepřizpůsobivosti mluvčí hnutí Freedom not Fear Tomáš Havlín.

Reportáž Zuzany Hálové (zdroj: ČT24)

Karneval přilákal asi dva tisíce lidí. Vyrazili z Těšnova do centra Prahy. Na celý průvod dohlížela asi stovka policistů a osm členů antikonfliktního týmu. Nasazen byl i vrtulník. Nakonec ale jejich asistence nebyla potřeba. „Na náměstí Republiky jsem byl svědkem toho, že po sobě účastníci karnevalu v maximální možné míře uklidili,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulán. Účastníci karnevalu také uposlechli výzvu policie, aby nechodili po magistrále ani po levém břehu Vltavy.

Většina mladých se přišla do průvodu jen pobavit. Část z nich ale také přišla vyjádřit své politické názory, a tak místo převleků si raději přinesla anarchistické vlajky.

Party bez větších problémů skončila tam, kde začala. Po desáté hodině zhasly dvě desítky sound systémů a lidé se začali rozcházet. Někteří se potom přesunuli z Těšnova na Štvanici, kde – se svolením městské části Praha 7 – pokračovali v zábavě.