Nečas: Nechtít Bulharsko do Schengenu je nefér

Praha - Země, které si kladou další podmínky pro bulharský přístup k schengenskému prostoru, se chovají nekorektně, nefér a neevropsky. Uvedl to premiér Petr Nečas po setkání s předsedou bulharské vlády Bojkem Borisovem, jehož zemi se na konci září nepodařilo do evropské zóny volného pohybu osob vstoupit. Proti připojení Bulharska a Rumunska se postavily Nizozemsko a Finsko. Nečas se svým bulharským protějškem taky hovořil o situaci ČEZ v Bulharsku.

Obě nejmladší členské země EU splnily technické podmínky nutné pro vstup do tohoto prostoru, jako je třeba zabezpečení hranic a podobně, některé členské státy ale oběma zemím vytýkají nedostatečný boj proti organizovanému zločinu a korupci. K rozšíření Schengenu je třeba jednomyslný souhlas všech jeho členů.

Nečas dnes zdůraznil názor české vlády i svůj osobní, že přistoupení Bulharska do Schengenu podporuje. „Považujeme za nekorektní a neférové jednání, jestliže jsou vůči Bulharsku vznášeny další požadavky, které jdou nad rámec podmínek pro přistoupení,“ prohlásil předseda vlády.

Bulharsko podle Nečase vykonalo obrovský kus práce za použití velkých finančních prostředků, aby schengenská kritéria splnilo. „Chci také připomenout, že vstup do Schengenu je závazkem Bulharska. To není něco, co si vybralo ze své vůle,“ zdůraznil Nečas. Postoj zemí EU, které vznášejí další požadavky, je podle něj „nejen nekorektní a neférový, ale troufám si říct neevropský nebo protievropský“.

Nečas a Borisov
Zdroj: ČT24/ČTK

Mezi čtyřma očima o ČEZ

Nečas dnes jednal s Borisovem i o situaci energetické společnosti ČEZ v Bulharsku. Borisov ujistil, že je jeho osobním zájmem problémy, které se vyskytly, vyřešit a že s vedením společnosti v Bulharsku už několik měsíců úspěšně jedná. Bulharské úřady loni kritizovaly například příliš vysoké ceny, které si ČEZ za svou energii účtoval. Tamní energetický regulátor DKEVR kvůli tomu dokonce firmě uložil vysokou pokutu.

Podle Borisova ale nové vedení firmy, které nastoupilo počátkem roku, pracuje mnohem lépe. „Pracujeme s nimi v posledních měsících velmi dobře a doufám, že za pár měsíců už tuto kapitolu uzavřeme. A doufám, že už budeme moct klidně mluvit o ČEZ jako o dobrém investorovi v Bulharsku,“ řekl bulharský premiér. Firma podle něj například aktivně pracuje na dostavbě tří reaktorů teplárny ve Varně. „My máme zájem na úspěšnosti těchto investic. Je tam samozřejmě celá řada problémů. My vidíme snahu o jejich řešení, vidíme možnost jak tuto situaci řešit,“ poznamenal před novináři po jednání s Borisovem Nečas.