K olomouckému nádraží od pondělí opět pojedou tramvaje

Olomouc – Část tramvajových linek se po týdenní výluce od pondělí opět vrátí k olomouckému hlavnímu nádraží. Zatím to budou pouze tramavaje, které jezdí od centra k nádraží pouze Masarykovou třídou. Druhá trať spojující nádraží s centrem Olomouce bude mimo provoz ještě další týden. Přerušení tramvajového provozu si vyžádala stavba nového terminálu u nádraží.

Dopravní podnik musel přerušit provoz na obou tramvajových větvích vedoucích k železniční stanici 15. září. Od pondělí obnoví provoz linek 2, 4 a 6, jejichž trasa vede přes historické centrum města a Masarykovu třídu.

Mimo provoz nadále zůstanou linky 1 a 7, které jezdí přes tržnici a třídu Kosmonautů. „Tramvaje budou v daném úseku nahrazeny výlukovými autobusy,“ uvedla mluvčí olomouckého dopravního podniku Magdaléna Kopřivová. Doplnila, že v provozu nadále zůstane náhradní tramvajová linka U, jejíž trasa vede ze sídliště Nová Ulice přes náměstí Národních hrdinů do městské části Neředín a zpět.

Tramvajové výluky u olomouckého hlavního nádraží jsou důsledkem rozsáhlé přestavby prostoru před stanicí. Ten se postupně mění již osm let. Stávající poslední etapa investice, která si vyžádá kolem 260 milionů korun, by měla skončit v červenci 2010.

V prvních dvou etapách v lokalitě vznikly například podzemní parkoviště a podchod, upraven byl i prostor před sídlem krajského úřadu. Součástí třetí etapy byla mimo jiné stavba nové tramvajové točny. První tři etapy úprav přednádraží si vyžádaly zhruba 350 milionů korun.