Policie prý věděla, že Pitr tuneluje Setuzu a má styky s Řebíčkem

Praha - Úřady už v roce 2004 věděly, že skupina kolem později zavražděného podnikatele Františka Mrázka a nyní uprchlého podnikatele Tomáše Pitra tuneluje potravinářský koncern Setuza, ale nic s tím nedělaly. S odvoláním na policejní spis nazvaný Olej o tom informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Policisté tehdy zjistili i kontakty mezi Pitrem a pozdějším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS). Řebíček to vysvětluje obchodním vztahem firem, které oba zastupovali. Mrázka ale neznal a nikdy se s ním nesetkal, řekl Řebíček MfD.

List s odvoláním na spis píše, že úřady už v roce 2004 věděly, kdo ze státní správy pro skupinu kolem Mrázka a Pitra dělá, koho chtějí korumpovat či jaké další podvody chystají. Tým, který spis zpracovával, byl ale po roce rozpuštěn a spis uložen do archivu. Podle MfD to bylo buď kvůli snaze chránit Mrázkovy kontakty v politice, nebo šlo o neschopnost policistů, kteří na spise pracovali. List uvádí, že se to stalo za ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD), který ale pochybnosti odmítá. „Dokud jsem měl sílu, tak vyšetřovatelé na kauze pracovali,“ řekl.

Deník píše, že tunelování Setuzy Pitrovou skupinou začalo v roce 2002 - za tři měsíce vytáhli ze Setuzy za podezřelých okolností přes 40 milionů korun, které šly na účet Pivovaru Eggenberg, jehož spolumajitelem byl Mrázek. Jeho přítel pak 24 milionů z účtu pivovaru vybral. Další částku, 15,7 milionu korun, převedli z pivovaru na konta společnosti, která patřila Pitrovi. Protikorupční policie už v roce 2004 upozornila, že se touto věcí, v níž mohlo jít o praní peněz, nikdo nezabýval. Podle policie vyvedli Mrázek a Pitr ze Setuzy zhruba jednu miliardu korun.

Řebíček podle spisu Pitrovi a Mrázkovi pomáhal

Policejní spis Olej podle MfD zmiňuje i kontakty Pitra s tehdy ještě nepříliš známým regionálním politikem ODS a šéfem stavební firmy Viamont Alešem Řebíčkem, který se později stal ministrem dopravy. Ve spisu je napsáno, že „Řebíček je osoba, která skupině Pitr-Mrázek zabezpečovala v ústeckém regionu kontakty na regionální politiky“.

Řebíček vysvětluje kontakty s Pitrem vztahy Viamontu a Setuzy. MfD sdělil, že firma Viamont zajišťovala provozování a údržbu dráhy a drážní dopravy v Setuze. „Jak se ale Setuza dostávala do problémů, vznikl poměrně velký dluh Setuzy Viamontu a její management nás odkázal na svého poradce Pitra,“ uvedl Řebíček. Proto s Pitrem asi dvakrát mluvil, protože ho tím jeho společníci pověřili. Podle Řebíčka šlo o čistě obchodní vztah dvou firem. „Žádné jiné záležitosti ani vztahy jsem s Pitrem neměl,“ dodal s tím, že Mrázka neznal a nikdy se s ním nesetkal.

Podle MfD policie při vyhodnocování spisu Olej uvedla Řebíčkův případ jako modelový příklad toho, jak si organizovaný zločin postupně prošlapával cestičku do politiky a snažil se mít vliv na všechny rozhodující strany ve státě. Policie například věděla, že Řebíček měl úzké vztahy s tehdejším ústeckým hejtmanem Jiřím Šulcem (ODS) i jeho náměstkem Jaroslavem Foldynou (ČSSD).

Mrázka, o němž média píší jako o někdejším vládci podsvětí, zastřelil dosud neznámý pachatel v lednu 2006. Pitr byl spolu s dalšími muži odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu, do vězení však nenastoupil. Již více než rok a půl se před českou justicí skrývá zřejmě ve Švýcarsku.

Aleš Řebíček
Zdroj: ČT24