Vláda zváží své pokračování podle přijetí úsporného balíčku

Praha - Vláda premiéra Jana Fischera bere jednání o úsporném balíčku Eduarda Janoty jako test důvěry vládě. Zda bude pokračovat dál, se podle Fischera rozhodne po jednání sněmovny. Soubor opatření má srazit deficit pro rok 2010 z 230 miliard na 155,3 miliardy, sněmovna ho má projednat ve čtvrtek ve stavu legislativní nouze. „Demisí se nevyhrožuje,“ uvedl Fischer na dotaz, zda kabinet spojuje schválení balíčku se svým koncem.

O návrzích chce Fischer ještě před schůzí sněmovny jednat se šéfy parlamentních stran a s Janotou: „Společně zrekapitulujeme, kde jsme. Pro ně a pro jejich poslance se otevírá cesta při jednání sněmovny ve stavu legislativní nouze, kdy je méně času. Ale na rozdíl od zrychleného řízení podléhá normální možnosti pracovat s pozměňujícími návrhy. Tam je potom prostor pro politickou debatu se vším, co k ní patří. Našli jsme ještě byť velmi omezený čas pro to, co k rozpočtu patří, a to je politická debata.“ Pokud sněmovna soubor novel zákonů přijme, je vláda podle premiéra schopna ho promítnout do rozpočtu a ten předložit 30. září do sněmovny.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) dnes vyhlásil stav legislativní nouze, který potrvá do 30. září. Tento krok umožní poslancům projednat úsporná opatření ke státnímu rozpočtu v jednom čtení – schůze ve sněmovně začne ve čtvrtek v 10:00. Ve stejném režimu pak budou poslanci jednat i o snížení platů ústavních činitelů o čtyři procenta.

Ještě ale není zcela jisté, že sněmovna tyto dva body projedná ve zrychleném režimu. Pokud by totiž poslanci na začátku čtvrteční schůze rozhodli, že už podmínky pro vyhlášení stavu legislativní nouze pominuly, tak ho mohou zrušit.