Ochrana papeže bude jiná než u amerického prezidenta

Praha - Jeden z mála lidí v Česku, který se už těší na chvíli, až papež odjede, je ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala. Právě on totiž nese odpovědnost za bezpečnost Svatého otce. Ochrana hlavy katolické církve bude podle něho náročnější než péče o bezpečnost amerického prezidenta Baracka Obamy. Americký prezident si totiž narozdíl od papeže Benedikta XVI. přivezl početnou ochranku. S papežem pravděpodobně přijedou jen čtyři bodyguardi. Kromě toho budou muset Kvíčalovi muži zajistit papežovu bezpečnost na místech, kde se bude pohybovat více než 100 tisíc lidí, což je pro ochranářský tým vždy obtížné.

Generál Lubomír Kvíčala řekl, že na víkendové ostře sledované akci bude práce jeho týmu ještě důslednější než u amerického prezidenta. Ochrana vysoce postavené osoby bude obdobná, ale náročnost větší, protože papež se bude pohybovat na místech, kde je mnohem větší koncentrace osob než při obvyklých zahraničních návštěvách. Na mších v Brně bude 120 tisíc návštěvníků, což bude něco nového. Doprava, bezpečno, pořádek – to všechno musí být při takovém počtu lidí dokonale zvládnuto. S papežem hlavně nepřijede tolik ochránců jako s Obamou (očekávají se tak tři, čtyři) a akce tedy bude zcela na Policii ČR. Útvar pro ochranu ústavních činitelů musí dále brát na vědomí, že toto není „civilní“ návštěva jako u prezidentů a jiných státníků. Papež bude sloužit mše v okruhu kněžích, důvěryhodných osob, a proto se bodyguardi budou pohybovat více v pozadí.

Zajímavostí je, že papamobil bude řídit český policista. Tato informace z Vatikánu Kvíčalu velice překvapila, ale podařilo se mu tento čestný úkol svěřit stejnému řidiči jako před dvanácti lety. Řidič, který vozil Jana Pavla II. při jeho poslední návštěvě, stále slouží, takže volba byla jasná.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Trochu jiná budou i opatření pro návštěvníky. VIP zóna nejblíže oltáři je vyhrazena jen pro osoby se speciální pozvánkou, kteří budou vpuštěni beze zbraní a dalších nebezpečných předmětů. Ostatní lidé půjdou odjinud a nebudou tolik prohlíženi – z větší vzdálenosti by šance ohrozit papeže měla být výrazně nižší.

Ochrana Obamy byla neobvyklá - jinak jde o rutinu

Kvíčala připomněl těžkosti nedávného vystoupení nového amerického prezidenta na Hradčanech. Před příletem totiž nebyl znám přesný program a projev, protože čerstvě sestavený tým kolem Obamy neměl ještě tolik zkušeností. To Kvíčalu trochu zaskočilo. O českých bodyguardech se sice říká, že jsou mistři improvizace, ale pokud jde o právní lhůty (např. osazení dopravních značek na místě omezení během akce týden předem) musí být vše včas připraveno. Kvíčala dále vzpomenul neobvyklou situaci, kdy jeden nadšenec z davu pohladil Baracka Obamu po hlavě. Na tázavý pohled amerického bodyguarda jen kývl hlavou a osobně se tak zaručil, že se jedná o osobu neagresivní, kterou osobně zná z různých akcí, a vše je tedy v pořádku. Šéf české ochranky hodnotil celkově amerického prezidenta jako sympatického, bezprostředního člověka, který se stále usmívá a chováním nijak nevybočuje z oficiálního plánu návštěvy.

Za dobu svého působení však žádnou vyloženě neobvyklou situaci nezažil. Zmínil jen Putinovu návštěvu, kdy ruský prezident při odjezdu na letiště zastavil nečekaně kolonu a odešel na pivo a klobásu do hospody. Obecně je každá návštěva zajímavá, protože americký prezident či papež se nevidí každý den, ale stále se jedná jen o práci, která probíhá podle předem daných, celosvětově unifikovaných podmínek. Těžko by se tedy hledala nějaká česká specifika.

Na otázku, jak je možné se dostat do útvaru, odpověděl Kvíčala jasně – bodyguardem se může stát pouze policista, který má odsloužený odpovídající počet let, odpovídající vzdělání a dále splňuje mnoho dalších kritérií. Práce je to těžká a náročná. Patří k ní i pohovory s psychologem, kde se ochránci učí být hlavně slušní a příjemní. Musí se přemýšlet, zbraň a násilí je skutečně krajní prostředek.

Politik se po jmenování do funkce brzy sejde s ochranářským týmem, kdy mu jsou vysvětlena pravidla a domluví se podmínky. V případě, že není se svým bodyguardem spokojen, může zažádat o jeho výměnu. To ale nefunguje obráceně, bodyguard si nesmí určovat pro koho bude pracovat a pro koho ne. To by byla čistá neprofesionalita, zdůraznil Kvíčala.

Na každé návštěvě má Lubomír Kvíčala nejradši moment, kdy se na letišti loučí s návštěvou. Jak vtipně podotkl, patří vždy mezi nejnadšenější mávající, protože ho hřeje pocit dobře zvládnuté práce.

  • Ilustrační foto autor: Lucie Petrová, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1113/111239.jpg
  • Barack Obama s manželkou Michelle před projevem na Hradčanském náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77998.jpg
  • Barack Obama se loučí s Českem autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/781/78085.jpg