Ve Staré Boleslavi se staví pódium pro papežovu mši

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav – Přípravy na vzácnou návštěvu hlavy katolické církve probíhají také ve středočeské Staré Boleslavi, poutním místě spojeném s tradiční svatováclavskou tradicí. Na zdejší Proboštské louce dnes započaly stavební práce na pódiu, které by mělo být dokončeno v neděli, jak prozradil mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora. Papež Benedikt XVI. přijede do České republiky v sobotu 26. září, slavnostní mši v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi přednese v pondělí 28. září, na den svátku sv. Václava. Podle radnice by si veřejné papežovo vystoupení ve městě nemělo nechat ujít až 60 tisíc lidí.

Hlavní pódium pro mši bude mít rozměry zhruba 26 krát 14 metrů, vysoké bude 11 metrů. O víkendu se začaly na Proboštskou louku navážet díly potřebné k jeho stavbě, s montáží se začalo v pondělí. Stavba potrvá zhruba týden, aby se mohly o víkendu těsně před mší uskutečnit technické zkoušky. Ve středu a ve čtvrtek bude konstrukce překryta střechou, uvedl Pištora. Dokončena už byla většina úprav příjezdových cest.

Výjimečná opatření chystají vzhledem k vysokému počtu účastníků středočeští záchranáři. Na místě budou od nedělního večera. V místě bohoslužby budou stát čtyři záchranářské stany, jež budou sloužit jako mobilní ošetřovny. „Celkem bude již od nedělního večera zajišťovat péči na místě 40 záchranářů nebo lékařů záchranné služby,“ řekl ředitel středočeských záchranářů Martin Houdek.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Je významně spjato s počátky českého státu a s tradicí křesťanské víry a kultury a je označováno také za duchovní střed Čech. U dveří kostela svatého Kosmy a Damiána byl ráno 28. září 935 svým bratrem Boleslavem a jeho lidmi zavražděn český kníže - svatý Václav.

O papeže se bude během jeho návštěvy starat až 450 vojáků, na 300 elitních policistů včetně asi sedmi osobních strážců a také řidičů „papamobilu“. Například v Brně bude na papeže i na poutníky dohlížet též tisícovka dalších policistů.

Místenky na papeže
Zdroj: ČT24
Vydáno pod