Liberecká a frýdlantská nemocnice od ledna spojí své síly

Liberec - Krajská nemocnice v Liberci chce koupit společnost, která provozuje nemocnici ve Frýdlantu. Soukromá frýdlantská nemocnice se cítí ohrožená krizí, proto se chce spojit se silnou společností. Lidem v regionu to má navíc přinést kvalitnější lékaře. Nemocnice chystají fúzi k 1. lednu, řekli dnes novinářům jejich zástupci. Sloučení již schválilo představenstvo liberecké nemocnice, podpořit ho ještě musí dozorčí rada a mimořádná valná hromada liberecké nemocnice. Iniciativu vítá kraj i Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Všechny strany se domnívají, že změna bude prospěšná hlavně pro pacienty. S návrhem sloučení přišlo devět společníků Nemocnice Frýdlant. Podle ředitele Břetislava Václavíka o něm uvažovali dva roky, ale krize vše urychlila. I Krajská nemocnice Liberec chystá fúzi několik měsíců. „Spojení bude mít i ekonomický přínos, zlevní se nákupy léků, náklady na stravování nebo praní prádla,“ podotkl hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).

Lidé však nesdílejí nadšení zástupců obou nemocnic. Velkým překvapením je pro obyvatele z Frýdlantska plán liberecké nemocnice koupit desetkrát menší nemocnici Frýdlant. Rozruch tu před rokem vyvolalo zrušení porodnice. Někteří se teď bojí, že s fúzí přijde rušení dalších oddělení. Nemocnice však pacienty uklidňuje a slibuje hlavně nové a kvalifikované lékaře.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Frýdlantská radnice věří ve správný krok

Město Frýdlant se o záměru dovědělo teprve přednedávnem. „Ohrožené jsou obecně všechny malé nemocnice, musíme věřit, že je to řešení ku prospěchu naší nemocnice,“ dodal starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Budovy v účetní hodnotě 60 milionů korun, ve kterých frýdlantská nemocnice působí, patří městu. Radnice za jejich pronájem inkasuje ročně symbolických 10 000 korun a za poslední dva roky do nich investovala 20 milionů korun. „Nemocnice ale potřebuje další investice a my ztrácíme dech,“ přiznal starosta.

Smlouva o pronájmu podle něj platí do roku 2026. Rada města Frýdlantu se sejde 1. října a bude o situaci jednat. Výhodnější než stávající smlouva by pro město bylo uzavření nové, odprodej budov nebo jejich výměna za podíl v liberecké nemocnici, podobně jako jej získalo vloni město Liberec.