Česká Skalice bude mít obchvat dříve, než se čekalo

Česká Skalice – Chvíle dokončení obchvatu České Skalice se blíží zřejmě rychleji než silničáři naplánovali. V dubnu se po třinácti letech vyjednávání konečně podařilo státu získat pozemek potřebný pro dostavbu silnice. Rodina Jirouškových tak odstěhovala svoji sběrnu surovin a na místě se začalo stavět. Bylo potřeba vytvořit 300 metrů obchvatu, který byl předtím rozdělen na dvě části.

Jirouškovi si o kus dál postavili novou provozovnu, na kterou dostali peníze od státu. Potřebný pozemek mu předali k poslednímu červenci. Ředitelství silnic a dálnic slibuje, že obchvat otevře během několika týdnů.

„Probíhají finální práce na konstrukčních vrstvách vozovky. Stavba stála zhruba 53 milionů korun včetně částky za vyvlastnění,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Obchvat tak bude zřejmě otevřen dříve, než bylo původně naplánováno. Podle královéhradeckého hejtmana Lubomíra France mělo být hotovo až na konci roku. Nyní se zdá, že se po obchvatu bude jezdit již v listopadu a auta tak konečně zmizí z města. „Konečně si všichni – občané České Skalice i širokého okolí – oddychnou,“ těší se na otevření obchvatu skalický starosta Tomáš Hubka. Podle vedení města by po otevření obchvatu měla městem projíždět pouze třetina aut oproti současnosti.

Ačkoli bude odvedení dopravy znamenat pro Skalické velkou úlevu, někteří lidé neskrývají ani obavy. Centrum města by se podle nich mohlo zklidnit přespříliš. Starosta se toho nebojí. „Jsem přesvědčen, že turisté a návštěvníci najdou cestu do města Česká Skalice,“ uvedl.