Matka popálené Natálky dostala dopis od jednoho z útočníků - ten prosí o odpuštění

Ostrava - Matka dvouleté Natálky vážně popálené při útoku žhářů ve Vítkově u Opavy Anna Siváková dostala z vazební věznice dopis od jednoho ze čtyř mužů obviněných v tomto případu za pokus o vraždu. Ivo Müller se v něm omlouvá a prosí o odpuštění. Anna Siváková a stejně tak i státní zástupkyně Brigita Bilíková ale dopis vnímají spíše jako snahu zajistit si zmírnění hrozícího trestu. „Byla jsem z toho v šoku. Pokud chtějí odpuštění, ať jdou za ní a podívají se jí do očí. Nedokážu odpustit nikomu z nich,“ říká matka holčičky. Obhájkyně autora dopisu Markéta Polišenská pouze uvedla, že není zmocněna klientem k tomu, aby činila jakékoliv vyjádření pro média.

Už dříve někteří advokáti čtyř obviněných informovali, že budou usilovat o překvalifikování útoku na méně závažný zločin. „Jakým způsobem se vyvíjí obhajoba, to je právo obhajoby a právo obviněných, jaký postoj k tomu zaujmou,“ komentuje to Bilíková.

„Přinejmenším můj klient měl za to, že v domě nikdo nebydlí,“ tvrdí například Ladislav Myšák, obhájce obviněného Václava Cojocarua. „Ať se nevymlouvají jeden na druhého, že ten neví to a to. Když věděli, že jdou někoho vypálit, museli vědět o všem,“ reaguje Siváková.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Popálená Natálka je stále v nemocnici, čekají ji další operace. Rodina se třemi staršími dětmi zatím zůstává v azylové ubytovně. Domek, který si rodina koupila za peníze z veřejné sbírky, potřebuje částečnou rekonstrukci. Úpravy si dělá rodina sama, ze sbírky jí zbyly peníze na nákup materiálu. Příští týden by měl být domek přepsán na katastru do vlastnictví Anny Sivákové a práce se budou moci rozběhnout naplno.

Dopis Ivo Müllera
Zdroj: ČT24