Brněnský soud projedná nelegální obchod s kožními štěpy

Brno - Dnes se začne brněnský městský soud zabývat případem tkáňové banky Fakultní nemocnice v Brně. V letech 2003 až 2005 měl její někdejší šéf Jiří Adler spolu s dalšími pěti zdravotníky nelegálně obchodovat s kožními štěpy. Podle obžaloby tím brněnské fakultní nemocnici způsobili škodu 6 700 000 korun. Obviněným hrozí až osm let vězení.

Kožní štěp je kůže od mrtvých dárců. Využívá se převážně k transplantaci. Léčí se tak například těžké popáleniny. Nemocnice si štěpy mezi sebou vyměňují, není běžné, aby za to inkasovaly peníze. Obžalovaní ale posílali tkáně nizozemské společnosti Euroskinbank, ta za to českým zdravotníkům v průběhu tří let poslala na jejich účty přes 6,5 milionu korun.

Policisté na tento ilegální obchod přišli náhodou. Při vyšetřování jiného trestného činu zjistili, že zahraniční konto syna jedné z pracovnic tkáňové banky je neúměrně vysoké a chodí na něj peníze z Holandska. Později se ukázalo, že sice zdravotníci za velkou část peněz nakoupili vybavení pro fakultní nemocnici. Žalobce Ivo Hahn však trvá na tom, že minimálně milion a čtvrt využili obvinění ve svůj prospěch.

Ti na to ale mají rozdílný názor. Adler svou vinu popírá, další obžalovaní se odmítají ke kauze vyjádřit a nevypovídají. Rozsudek by měl být vynesen patrně do konce letošího roku.