Vlivný politik Houska unikl trestu - případ vůbec nebyl projednán

Chomutov - Vlivný severočeský sociální demokrat Roman Houska unikl trestu za osm let starý incident s městským strážníkem. Původně dostal za útok na veřejného činitele podmínku. Odvolací soud pak poslal případ chomutovskému magistrátu k projednání jako možný přestupek. Jenže úředníci se tím vůbec nezabývali. V radě města přitom sedí Houskova družka, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

V roce 2003 se Roman Houska nepohodl s městským strážníkem, který chtěl vidět doklady kvůli špatnému parkování. „Prý že nám nic ukazovat nebude, ať ho neotravujeme. Nastartoval auto, stočil kola a levým zadním kolem mi přejel nohu,“ popisuje incident Jan Moravec, bývalý městský strážník v Chomutově.

Magistrát odmítal oznámit, jak případ řešil

Za útok na veřejného činitele dostal Roman Houska nejdříve roční podmínku, ale odvolal se. Ústecký krajský soud dospěl v září roku 2009 k závěru, že policista Houskovi omylem strčil nohu pod auto sám, tudíž se o trestný čin nejedná. „Soud postoupil celou věc k magistrátu města Chomutov, neboť tento skutek by mohl být posouzen jako přestupek,“uvedla mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Chomutovský magistrát dlouho odmítal oznámit, jak případ vyřešil. „Podle přestupkového zákona lze výsledek přestupkového řízení sdělit pouze účastníkům,“ tvrdila mluvčí Chomutova Šárka Schönová. „Držíme se právního výkladu, který nám ukládá, že řízení je neveřejné a nemůžeme z něj sdělit žádné závěry.“ Věc nechce komentovat ani sám Roman Houska: „Žádný přestupek se neřešil, ani se žádný nestal.“

Když ale Česká televize požádala o výsledek oficiálně podle zákona o svobodném přístupu k informacím, ukázalo se, že magistrát možný přestupek ani neprojednal. „S právní kvalifikací skutku 'útok na veřejného činitele' nekoresponduje žádná skutková podstata přestupku dle přestupkového zákona. Věc 'útoku na veřejného činitele' proto jako přestupek projednána komisí nebyla,“ odpověděl chomutovský magistrát.

„Je to totální nesmysl“

Takovou interpretaci ale odmítají právníci. „Dopis, který vám poslali, je totální nesmysl, protože to sice není útok na veřejného činitele jako přestupek, ale zákon zná porušení občanského soužití. A toto je klasický příklad, kdy měla být udělena pokuta až do výše tři tisíce korun,“ říká právník Jaroslav Ortman.

V tuto chvíli ale již neexistuje cesty, jak chomutovský magistrát přimět, aby se možným přestupkem znovu zabýval. Houskův incident se strážníkem zřejmě definitivně končí bez trestu.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod