Vojenská povinnost se vyžaduje pouze při ohrožení státu

Praha – Poslanecká sněmovna schválila branný zákon, který zrušil povinnou vojenskou službu v českých zemích, a umožnil tak vytvoření profesionální armády. Česká armáda je na základě tohoto zákona od 1. ledna 2005 plně profesionální. Vojenská povinnost může být vyžadována pouze při ohrožení státu nebo za válečného stavu. Podle odborníků ztrácela povinná vojenská služba svůj význam už od počátku 90. let. Ani politické strany neměly proto k jejímu zrušení velké výhrady.

Všeobecnou vojenskou povinnost v Česku zavedl branný zákon z roku 1868. Od té doby se tato povinnost v českých zemích týkala většiny mužské populace. Původně byla délka služby stanovena na tři roky, u námořnictva na čtyři. Později se její délka různě měnila, nejčastěji byla služba stanovena na dva roky, v posledních letech byla zkracována až na dvanáct měsíců. Poslední vojáci v základní vojenské službě odešli do civilu 22. prosince 2004.

„Počátkem roku 2000 jsme měli hodně velký přetlak požadavků, aby mladí muži chodili na výkon služby. Dokonce jsme dostávali i oficiální žádosti otců, aby jejich syn nastoupil,“ vyjádřil se bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. Branná povinnost může být vyžadována pouze při ohrožení státu nebo za válečného stavu.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

„Existuje i další varianta, tou jsou aktivní zálohy. Tento koncept by měl nahrazovat novodobé vojáky, kteří by odcházeli do zálohy. Aktivní zálohy fungují a jsou platné,“ vysvětlil Šedivý.