Squatteři podali odpor, případem se znovu musí zabývat soud

Praha - Případem squatterů, kteří obsadili dům na Albertově, se musí dále zabývat soud. Většina z nich totiž podala odpor proti trestním příkazům, které jim ukládaly veřejně prospěšné práce nebo podmíněné tresty odnětí svobody. „Celkem 15 z nich podalo proti trestním příkazům odpor, protože se cítí nevinní,“ uvedl právní zástupce squatterů Pavel Čižinský. Odpor prý podali i všichni tři cizinci, kteří se kvůli událostem na Albertově dostali před soud - dva Němci a jedna Finka.

Soud teď musí v případě těch, kteří podali odpor, nařídit hlavní líčení. Trestní příkaz se totiž podáním odporu ruší. Patnáctce squatterů tak za neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru i nadále hrozí až dva roky vězení.

Squatteři se dostali do cel předběžného zadržení v polovině září poté, co obsadili nevyužívaný dům soukromého majitele na rohu Apolinářské ulice a ulice Na Slupi. Obvodní soud pro Prahu 2 pak ve zjednodušeném řízení odsoudil trestními příkazy 21 z nich. 

Soudce rozdal tresty veřejných prací v rozsahu 80 a 100 hodin a v některých případech i podmíněné tresty – dva měsíce odnětí svobody s ročním odkladem. Tři cizinci navíc dostali trest vyhoštění z Česka na 18 měsíců. Někteří squatteři přijali trest jako mírný, jiní se rozčilovali, že za stejnou věc nebyli všichni potrestáni stejně. „Všichni jsme udělali snad to samé, tak bychom měli být stejně potrestaní,“ uvedl jeden z nich. Soudce ovšem přihlédl k tomu, jak zadržení spolupracovali s policií.