D1 u Měřína je opravena, každodenní kolony končí

Jihlava – Skončila oprava, která deset týdnů působila kolony mezi 134. a 136. kilometrem dálnice D1. Kvůli stavebním pracem byl sveden provoz do jednoho jízdního pásu a v kolonách před omezením se stala i řada dopravních nehod. Akce přišla na 117,5 milionu korun. Během rekonstrukce byla o necelý metr rozšířena vozovka. Upravený pás dálnice je tak nyní široký 11,5 metru.

Uzavírka na úseku dlouhém přes dva kilometry začala 17. července a každý den zkomplikovala cestu desetitisícům řidičů a dalších cestujících lidí. Součástí oprav bylo vedle rozšíření vozovky také nahrazení původního betonového a asfaltového povrchu dvouvrstvým betonovým krytem, díky němuž má být jízda v této části dálnice pro řidiče bezpečnější a pohodlnější. Na opraveném úseku by neměly vznikat koleje, použitý materiál je podle stavební firmy také schopen odrážet světelné paprsky při jízdě v noci. Opraveny byly i dva dálniční mosty.

Ředitelství silnic a dálnic v září dokončilo i další významnou stavbu na dálnici D1 – nový úsek z Mořic do Kojetína. Díky němu je možné bez přerušení dojet z Prahy až do Kroměříže. Celá dálnice z Prahy přes Brno a Ostravu až do Bohumína na hranice s Polskem má být hotova v roce 2015.