Papež do Česka přiveze víru, naději a lásku

Praha – Hlavním tématem návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice bude pojednání o třech základních životních postojích – víře, naději a lásce. Informoval o tom hlavní koordinátor příprav papežské návštěvy biskup Václav Malý s tím, že trojlístek témat Vatikánu navrhla Česká biskupská konference. Podle Malého jde o témata, která se netýkají pouze praktikujících věřících, a papež by tak mohl přitáhnout zájem i českých nevěřících.

„Při velkých setkáních zazní vždy jedno z těchto velkých témat. Naději potřebujeme dnes všichni, zvláště v době krize. Láska znamená umět se obětovat, vnímat toho druhého, umět mu posloužit. To jsou aktuální témata, která se netýkají čistě věřících, ale mohou být nabídkou i pro ty, kteří stojí mimo, kteří jsou hledající a touží po duchovním zakotvení,“ řekl Malý. Vlastní obsah papežových projevů ale nadále zůstává neznámý a podle Václava Malého jej neznají ani biskupové.

„Církev bude papežovu návštěvu hodnotit ex post. Nechceme, aby to, co na ní bude řečeno, bylo zapomenuto, což se u takových velkých akcí většinou stává. Proto byla před papežovou návštěvou věřícím nabídnuta devítidenní duchovní příprava. Skládala se z modliteb, ze čtení úryvků Písma svatého a zásadních myšlenek z Benediktova díla,“ dodal Malý.

Rozhodnutí o Vlkově nástupci zřejmě nepadne

Papež Benedikt XVI. je známý svým intelektuálním založením. Je vysokoškolským profesorem, profesuru na univerzitě v Bonnu získal v roce 1959 ve svých dvaatřiceti letech. Faktickou podmínkou pro kontakt s věřícími je přitom přístupnost a srozumitelnost pronášených slov. Podle Malého by ale ani to neměl být pro papeže problém. „Je překvapivé, že tento výsostný intelektuál dovede mluvit velmi jednoduchým způsobem, aniž se ztrácí razance obsahu toho, co chce vyjádřit,“ řekl biskup.

Podle Malého se jedná především o duchovní návštěvu. Čeští biskupové nepředpokládají, že by papež nějakým zásadním způsobem v Česku otevřel problematiku vyrovnání státu s církvemi. Podle pražského arcibiskupství by Benedikt XVI. neměl ani prozradit, kdo nahradí kardinála Miroslava Vlka.