Stav dívky zraněné na bobové dráze se lepší

Janov nad Nisou (Jablonecko) - Dvacetiletá dívka, která vypadla v sobotu odpoledne z letní bobové dráhy v Janově nad Nisou na Jablonecku a narazila do stromu, se pravděpodobně rychle uzdraví. Nemá žádná vnitřní zranění a s úrazem boku a pravé nohy leží na ortopedickém oddělení v krajské nemocnici v Liberci. Informovala o tom dnes mluvčí nemocnice Alexandra Kittnerová. Dívku přepravil na traumatologické oddělení nemocnice vrtulník. Záchranná služba dostala nehodu ohlášenou jako úraz hlavy. Vyšetření na počítačovém tomografu a ultrazvuku však neprokázala žádné vážné zranění.

„Dívku pravděpodobně brzy propustíme do domácího léčení,“ dodala Kittnerová. Krajská mluvčí záchranné služby Helena Rubášová uvedla, že dívka jela na bobu nepřiměřeně rychle a odstředivá síla ji vymrštila ze sedačky. „Podezření na zranění břicha a žeber se naštěstí nepotvrdilo, dívka utrpěla pohmožděniny,“ konstatovala Rubášová.

Podle odborníků jsou bobové dráhy sice bezpečné, ale musí se na nich dodržovat pokyny a zbytečně neriskovat. „Stejně jako na lyžích nebo na kole by měli lidé na bobových drahách jezdit jen tak rychle, jak to odpovídá jejich schopnostem. Když se pustí dolů bez brzdění, mohou v zatáčkách ve vysoké rychlosti vyletět mimo dráhu,“ upozornil spolumajitel bobových drah ve Špindlerově Mlýně a v Harrachově Vít Moudrý.