Prodloužený víkend na silnicích přinesl opět řadu mrtvých

Praha - Dopravní nehody o prodlouženém víkendu si vyžádaly nejméně 12 obětí. Sobotní karamboly podle dostupných informací zaplatilo životem sedm lidí, v neděli zemřeli dva a dnes tři. Smutná statistika tak zaostala o dva životy za letošním nejtragičtějším víkendu 16. a 17. května, kdy si dopravní kolize vyžádaly 14 lidských životů. Přitom ani před letošním pátým prodlouženým víkendem nezapomněli policisti na varování a výzvy k ohleduplnosti a opatrnosti.

Třiadvacetiletý řidič osobního vozu dnes zemřel při dopravní nehodě u Zadní Stříteže na Táborsku, o tři roky mladší spolujezdkyně byla zraněna. Jejich automobil vyjel z dosud nezjištěných příčin ze silnice při projíždění zatáčky. Mrtvého čtyřiadvacetiletého muže a těžce zraněného vrstevníka si vyžádala rovněž nehoda osobního vozu, k níž došlo před nedělní půlnocí za obcí Blatnice na severu Plzeňska. Vozidlo skončilo na střeše v poli. Devětadvacetiletý motocyklista zahynul dnes odpoledne při nehodě mezi Lanškrounem a obcí Štíty na Orlickoústecku.

Hlavní příčiny nehod se podle policie výrazně nemění - stále se jedná především o překračování rychlostních limitů či nepřizpůsobení rychlosti situaci a z toho vyplývající nezvládnutí vozidla, nebezpečný způsob předjíždění nebo nevěnování potřebné pozornosti řízení a situaci v provozu. „V 75 procentech to byly havárie, kdy řidič nezvládl své vozidlo a dostal se mimo vozovku. Potom bud narazil do pevné překážky, nebo vozidlo dostalo rotaci,“ řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil. Na silnice se prý také častěji vydávají řidiči, kteří mají menší zkušenosti a hůře zvládají krizové situace.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Na silnicích umírá více motorkářů

Podstatnou část letošních statistik úmrtnosti tvoří motorkáři. Minimálně čtvrtina obětí víkendu byla řidičem silného stroje. Na alarmujích číslech je překvapivé, že k nim došlo navzdory řidičsky ideálnímu počasí. „Nebyly mlhy, nebyly kluzké silnice, možná že to na druhou stranu svádělo k rychlé jízdě,“ poznamenal mluvčí ÚAMK Pavel Kuchálik.

Přesto lze ve srovnání statistik najít i pozitivní prvek. Od ledna do srpna si dopravní kolize vyžádaly 531 lidských životů, což je nejméně od roku 1990. Například letos v srpnu zahynulo na silnicích nejméně lidí za 40 let, policie eviduje 75 obětí. Policie však apeluje na řidiče v souvislosti se začátkem října - právě ten je v dlouhodobých číslech nejhorším na českých silnicích - průměrně 120 mrtvých.