Soud začal projednávat železniční srážku u Paskova

Frýdek-Místek – Okresní soud ve Frýdku-Místku začal řešit případ srážky vlaků u Paskova. V únoru letošního roku se tam zranilo 56 lidí a škoda na vlacích přesáhla 14 milionů korun. Obžalovanému strojvůdci Zdeňku Janouškvi hrozí tři až deset let vězení. Strojvůdce se u soudu zpovídá z toho, že tragickou nehodu zavinil, na dnešním jednání uvedl, že si na nehodu vůbec nepamatuje. Pravděpodobně proto, že při srážce utrpěl otřes mozku.

„Nepamatuji si vůbec na nic. Vnímal jsem jen houkání sanitky. Úplně jsem se probral až později na posteli v nemocnici,“ řekl třiapadesátiletý muž z Bystřice pod Hostýnem. Všeho prý lituje. „Zraněným jsem se omluvil dopisem,“ dodal dnes už bývalý strojvedoucí, který dál pracuje u Českých drah. Nyní ale jako elektromechanik. Uvedl také, že na trati jezdil asi dva roky. Většinou úsekem projížděl jednou za dva až tři dny.   

Během dnešních výslechů svědků vyšlo najevo, že Janouškův vlak měl asi dvacetiminutové zpoždění. Zavinily ho porouchané dveře u jednoho z vagonů, které v jedné stanici pracovníci ČD nechali opravit. Janoušek u soudu nebyl schopen říct, co mohlo být příčinou nehody. To, že projel na červenou, si údajně přečetl až ve spise.   

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Janouška obžaloval z obecného ohrožení. Podle obžaloby se nevěnoval dostatečně svým povinnostem, nerespektoval návěstidlo stůj a vjel na úsek trati, kde proti němu mířila druhá souprava. Hlavní líčení je naplánováno do čtvrtka, kdy budou vypovídat soudní znalci. Zda bude vynesen rozsudek, ještě není jasné.   

Nehoda se stala v únoru asi půl kilometru před železniční stanicí v Paskově. Strojvedoucí motorového vlaku jedoucího směrem od Paskova do Ostravy podle policie nepočkal na příjezd osobního vlaku z Ostravy, s nímž se měl ve stanici křižovat. Podle výsledku policejního vyšetřování obžalovaný strojvedoucí stihl před nehodou zatáhnout rychlobrzdu, a snížil tak rychlost ze 70 kilometrů v hodině na 41 kilometrů v hodině.

V Paskově na Frýdecko-Místecku se dopoledne srazily na jednokolejce dva osobní vlaky.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK