Vojenský újezd Hradiště se zmenší, vojáci však zůstanou

Karlovy Vary – Ministerstvo obrany se rozhodlo zredukovat plochu vojenského újezdu Hradiště. Nyní má rozlohu kolem 33 000 hektarů, v budoucnu se zmenší zhruba o 15 procent. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) dnes po setkání se starosty z regionu také uvedl, že z vojenského prostoru budou vymístěny všechny sídelní útvary, v nichž nyní žije kolem 600 obyvatel. Zbývající část prostoru bude armáda nadále využívat pro cvičení.

Redukce újezdu, známého také jako vojenský prostor Doupov, se týká především jeho jižního okraje. Lidé, kteří zde žijí, se většinou přičlení pod správu okolních obcí. Týká se to například Albeřic, Bražce a některých dalších osad. Podle Vondry není ani vyloučeno, že by mohla vzniknout zcela nová obec, pod niž by přešli. Vyčlenění obyvatel z vojenského újezdu má být pro lidi přínosem. Dosud byla některá jejich práva značně omezena, nemohli například volit.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) k tomu uvedl, že nepůjde o jednoduchou záležitost. Podle něho zatím není jasné, pod jaké obce by mohli lidé žijící nyní ve vojenském újezdu přejít. V úvahu by přicházely například Bochov nebo Valeč či Kyselka. Hejtman poznamenal, že s tím ale tyto obce musí souhlasit. „Bude ještě nutná legislativní úprava a také celá řada jednání starosty na dané téma. Nejedná se o pouhou formalitu, pro obce to může znamenat neplánované výdaje,“ uvedl Novotný.

Kraj celý újezd zrušit nechce

Vojenský újezd Hradiště zabírá v malém Karlovarském kraji zhruba čtvrtinu plochy. Před válkou zde žilo přes sedm tisíc obyvatel, dnes je to pouhých 600 lidí. „Vojenský prostor v Hradišti je největším v republice. Splňuje i odstřelové podmínky. To znamená, že zde mohou cvičit vojáci NATO a podobně. Proto by celý újezd rozhodně neměl být zrušen,“ podotkl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Podle hejtmana Novotného je jednání teprve na počátku. Musí prý proběhnout společně se starosty, obyvateli, ministerstvem a ochránci přírody. Vojenský újezd se nachází mezi městy Karlovy Vary, Dochov, Klášterec nad Ohří a Podbořany v Doupovských horách.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)