Zelení chtějí eurokomisařem Švejnara, ČSSD navrhne Špidlu

Praha - Zelení podporují na post eurokomisaře ekonoma Jana Švejnara. Podle nich má předpoklady k tomu, aby v komisi staronového předsedy Josého Barrosa získal silný komisariát. O možném konkrétním portfoliu však zelení nechtěli hovořit. ČSSD navrhne na tento post současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu. Po jednání s šéfem Evropské komise José Barrosem to řekl předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Premiér Jan Fischer chce návrhy od stran slyšet do půlky října. 29. října totiž zasedá Evropská rada.

Švejnara, o němž v posledních dnech jako o dalším kandidátovi ČSSD spekulovala média, Paroubek nezmínil. Podle Paroubka nicméně oficiálního kandidáta České republiky vybere vláda Jana Fischera. „Je to na vládě, tam se hlasuje a někdo získá většinu. Sociální demokracie bude navrhovat Vladimíra Špidlu, to není žádné překvapení,“ uvedl Paroubek. Špidla by podle jeho informací mohl být dokonce místopředsedou Evropské komise, kterých je v současnosti pět. „Vladimír Špidla tady (v Bruselu) má velmi slušnou pozici a může se stát místopředsedou Evropské komise, podle těch informací, které mám, ale v tomto případě nikoli od předsedy Evropské komise,“ doplnil šéf ČSSD. Špidla by podle Paroubka mohl být jakýmsi „superkomisařem“, což by znamenalo, že by neměl na starosti jeden konkrétní resort, ale dohlížel by na práci hned několika členů Evropské komise.

Zelení chtějí Švejnara

Reportáž Alice Schinabekové a Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr životního prostředí a někdejší předseda zelených Martin Bursík zdůraznil, že ekonom Jan Švejnar je nadstranický kandidát. „Situace je předurčena k tomu, aby politická reprezentace dala přednost kandidátovi, který je skutečně fachmanem, má velikou autoritu, dokáže pozdvihnout pozici a autoritu České republiky v Evropě,“ podotkl Bursík.

Občanští demokraté uvažují o nominaci vicepremiéra Alexandra Vondry. S podporou někdejších koaličních partnerů ale podle Bursíka počítat nemohou. ODS může zapomenout, že bychom podpořili Vondru, moc dá na vliv lobbistů, například ČEZu nebo Svazu automobilového průmyslu, uvedl na tiskové konferenci zelených.

Švejnar je podle zelených vysoce kvalifikovanou osobností s mezinárodním uznáním a respektem. O podpoře ekonoma, který žije ve Spojených státech, jednali i lidovci. Nakonec však nominovali svého místopředsedu Pavla Svobodu. Komunisté zase chtějí za eurokomisaře bývalého kosmonauta Vladimíra Remka.

K Barrosovi se chystá i šéf lidovců

Necelá polovina sedmadvacítky už tip na svého příštího eurokomisaře má. V rukou staronového šéfa Evropské komise José Manuela Barrosa bude rozdělení portfolií. Slovensko by - stejně jako Česko – stálo o energetiku. Na rozdíl od Prahy už má kandidáta. Je jím Maroš Šefčovič. Šéfové českých politických stran si teď u předsedy komise podávají dveře. Před Paroubkem u něj byl Topolánek a chystá se za ním i šéf lidovců Cyril Svoboda. Česko by ale nemělo se jménem otálet - když před dvěma lety přistoupilo Rumunsko, zbyl na něj už jen post eurokomisaře pro mnohojazyčnost.