Akademie vyzvala Zachariáše, aby odstoupil z čela Ústavu státu a práva

Praha - Vedení Akademie věd (AV) ve středu vyzvalo bývalého děkana plzeňské právnické fakulty Jaroslava Zachariáše, aby rezignoval na post ředitele Ústavu státu a práva, jinak bude odvolán. Zachariáš minulý týden odstoupil z funkce děkana po dlouhodobých problémech na fakultě, které vygradovaly odhalením opsané disertační práce proděkana Ivana Tomažiče. AV se obává, že by Zachariáš spojený s plagiátorskou kauzou mohl poškodit jméno ústavu. Informaci přinesly Lidové noviny.

„Vedení Akademie si předvolalo doktora Zachariáše. Snažil se obhájit, což se mu nepodvedlo,“ řekl jeden z účastníků jednání. Vedení pak vyzvalo bývalého děkana k odstoupení z čela jednoho z jejích ústavů a chtělo po něm, aby odvolal i svého zástupce Milana Kindla, který byl proděkanem plzeňské fakulty a byl také spojen s případem plagiátorství.

Zachariáš sice Kindla odvolal z postu zástupce ředitele Ústavu státu a práva i z pozice vedoucího redaktora časopisu Právník, svého místa se ale vzdát nechtěl. Rezignaci si podle svých slov musí ještě rozmyslet.

Proděkan plzeňské právnické fakulty Ivan Tomažič opsal desítky stran ve své dizertační práci, jeho počínání vyšlo najevo před dvěma týdny. Podle děkana Zachariáše byla dizertační práce vyrobena záměrně jako plagiát a měla pomoci odhalit člověka, který z fakulty vynáší interní věci. Autorem nápadu s plagiátem byl údajně proděkan fakulty Kindl. Oba se svých funkcí vzdali.

Vydáno pod