Vlak svobody vyjel na vzpomínkovou cestu

Praha -Vlak svobody, který připomíná odchod občanů tehdejší NDR do západního Německa, odjel dnes ráno z Prahy. Během celodenní cesty postupně zastaví v Drážďanech, Freibergu, Saské Kamenici a Plauenu, kde budou organizátoři a pamětníci historické cesty prezentovat dobové fotografie nebo diskutovat s mladými lidmi. Cestu vlak zakončí večer v hornobavorském městě Hof. „Pojede s námi asi 250 převážně mladých lidí, kteří se narodili v roce 1989,“ řekl organizátor akce Mirko Senewald.

Na podzim 1989 odjelo třiadvaceti vlaky na vytoužený Západ několik tisíc východních Němců, kteří předtím týdny přebývali na západoněmeckém velvyslanectví v Praze. Většina těchto vlaků jela po stejné cestě jako nynější Vlak svobody. Po cestě je doprovázely demonstrace nespokojených východních Němců, kteří také chtěli pryč z komunistického režimu.

„Vlaky vyjely už 30. září, následoval ten 1. října, 4. října a ještě v listopadu. Vlak z počátku října unikl pozornosti východoněmeckých občanů a bez problémů se dostal do západního Německa. Další vlak se tam již nedostal, celá řada lidí ho očekávala v Drážďanech, neboť tam chtěla přistoupit. Bezpečnost se tomu ale snažila zabránit, a tak došlo k masivním střetům demonstrantů se zásahovými jednotkami,“ vysvětlil historik a politolog Tomáš Vilímek.

Rozhovor s Mirko Senewaldem a Tomášem Vilímkem (zdroj: ČT24)


Dle slov Senewalda bude souprava po cestě stavět ve městech, kde se návštěvníci budou moci seznámit s podrobnostmi z přelomového podzimu 1989. Ten vyústil v pád berlínské zdi a o rok později v opětovné sjednocení Německa. K tomu poslouží kromě fotografií umělecké předměty, plakáty nebo filmy.

„Na jednotlivých úsecích trasy budou přistupovat vždy noví svědkové doby, kteří společně s mladými lidmi budou diskutovat o tomto úseku německých a evropských dějin,“ dodal Senewald. Vzpomínkovou jízdu Vlaku svobody organizuje drážďanský spolek Kultur Aktiv, který ji na dobrovolné bázi připravoval dva roky.

Vydáno pod