Pražský tunel Blanka se ode dneška razí i od ulice Myslbekova

Praha – Stavba tunelu Blanka, který se má stát součástí Městského okruhu v Praze, vstoupila do druhé etapy. V jejím rámci má vzniknout tunel z Myslbekovy ulice na Prašný most, který naváže na existující Strahovský tunel. Stavební firma zatím razí severní část nového tunelu, za dva měsíce začne razit také od jihu. Druhá část stavby naváže na tunel z Malovanky na Pelc Tyrolku, který je už z velké části hotov. Tunel z Myslbekovy na Prašný most bude dlouhý asi půl kilometru a má být hotov na konci příštího roku. Celý komplex by se měl otevřít na konci roku 2011.

Ražba nové části tunelu Blanka začala umístěním sošky svaté Barbory na stěnu tunelu. „Aby ochraňovala dílo samé, ale i pracovníky, protože se jedná o práci i v dnešní době poměrně rizikovou,“ vysvětlil rituál ředitel divize 2 Metrostavu Miloslav Hadrava.

Tunelový komplex Blanka se po dokončení stane součástí severozápadní části Městského okruhu. Jeho délka přesáhne šest kilometrů, téměř celou dobu pojedou auta pod zemí.

Magistrát odmítá, že by chybějící stavební povolení, které na jaře zrušil na žádost sdružení Za naši budoucnost pražský městský soud, stavbu zastavilo a zpozdilo. Podle zástupců hlavního města se jedná pouze o jedno z desítek povolení, které jsou na stavbu potřeba. Proti rozhodnutí soudu podalo ministerstvo pro místní rozvoj kasační stížnost k brněnskému Nejvyššímu správnímu soudu. Až do jeho rozhodnutí je nicméně toto stavební povolení neplatné.

Dělníci v současné době razí tunely také pod Stromovkou směrem na Letnou a v opačném směru. „Proraženo již je asi 70 procent délky všech tunelů,“ upřesnil Ludvík Šajtar, ředitel projektantské a konzultační společnosti Satra, která mimo jiné zajišťuje dokumentaci stavby.

Vydáno pod