Říjen neříjen, i dnes byly teploty rekordní

Praha – Stejně jako včera i dnes padaly na některých místech v České republice teplotní rekordy, když rtuť teploměru dnes atakovala 26 stupňů Celsia. Podobně teplý začátek října byl naposledy před deseti lety, ze kdy pochází většina dnes překonaných rekordů. Rekordní hodnoty o víkendu naměřili také ve většině evropských zemí; jedinou výjimkou byl sever kontinentu, tedy hlavně Skandinávie.

Na letních 26,5 stupně Celsia se dnes po 14:00 vyšplhala teplota v Doksanech, byl tak překonán rekord z roku 2001 o hodnotě 25,4 stupně. Rovných 26 stupňů naměřili i v Teplicích, kde pro dnešní datum dosud evidovali nejvyšší teplotu 25,4 z roku 2001. Česká Lípa hlásí 25,4 stupně, dosavadní deset let starý rekord byl přitom o 1,2 stupně nižší. V Javorníku bylo naměřeno 24,8 stupně, přes 23 stupňů se přehoupla teplota třeba i v Mariánských Lázních nebo Jablonném v Podještědí, kde také padly rekordy.

Naproti tomu v pražském Klementinu, kde měří od roku 1775, se dnes v 15:00 vyšplhala rtuť teploměru jen na 23,3 stupně Celsia, a rekord 25,8 stupně z roku 2001 tak zůstal nepřekonán.

Teplotní rekordy padaly už v sobotu, teploty nad dvacítku by se měly udržet do poloviny příštího týdne. Postupně ale bude přibývat oblačnosti a srážek a do pátku se má ochladit na pouhých devět až 14 stupňů. Nad ránem se mohou vyskytnout přízemní mrazíky. „Na hřebenech nejvyšších hor srážky přechodně smíšené nebo sněhové,“ uvedl ČHMÚ.

V Paříži padnul devadesátiletý rekord

O víkendu se ohřál i zbytek Evropy. Paříž zaznamenala v sobotu 28,8 stupně Celsia, čímž pokořila rekord z roku 1921, který činil 28,4 stupně. Mimořádně vysoké teploty zažili také obyvatelé Londýna. V britské metropoli bylo 27 stupňů a v Kentu dokonce 28,2 stupně, kde tak padl rekord z roku 1985. „Tato situace je spojena hlavně s tlakovou výší, která se rozprostřela od východní Evropy přes Polsko až k Francii a jižní Anglii a nad Středomořím,“ řekl Michel Daloz z meteorologického ústavu Météo France.

Pěkně a teplo tak bylo i ve Španělsku, v Itálii, Belgii i Německu. Až do skandinávských zemí se ale nadprůměrné teploty již neprodraly.