Pro dálnici D3 vzniká most přes Lužnici

Veselí nad Lužnicí (Táborsko) – Další části dálnice D3 budou dokončeny za tři roky. Začal vznikat most přes Lužnici v úseku mezi Veselím a Soběslaví a rozšířil tak počet dálničních staveb v tomto úseku. Navíc začíná příprava na stavbu několika dalších částí D3. Silničáři se ale musí nadále potýkat s tím, že jim chybějí stavební povolení, protože nemají vykoupené pozemky.

Most přes Lužnici bude dlouhý 1 063 metrů a umožní nejen přechod Lužnice, ale i železniční tratě a stávající silnice I/3 z Tábora do Českých Budějovic. Rozpočet na stavbu mostu činí přibližně miliardu korun.

Kromě mostu přes Lužnici vzniká také most přes rybník Koberný, severně od Soběslavi vzniká i třetí most potřebný pro dálnici D3, který překonává Černovický potok. Celý úsek, který je nyní ve výstavbě, bude včetně mostů stát necelé čtyři miliardy korun. Část hradí EU z Operačního programu Doprava, zbytek jde ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Celá plánovaná trasa D3 z Prahy do Českých Budějovic a navazující rychlostní silnice R3 na hranice s Rakouskem měří přibližně 171,4 kilometru. Náklady na její vybudování se odhadují na 80 miliard korun. Dálnice se po svém dokončení stane součástí sítě evropských dopravních koridorů, konkrétně mezinárodního tahu E55, který vede ze Skandinávie přes Německo, Česko, Rakousko a Itálii do Řecka.